Svenska inrikesministern: "Det här är en annan typ av våld"

Inrikesminister Mikael Damberg (S) under onsdagens besök i Malmö. Bild: Anders Bjurö/TT

Två kvinnor har på kort tid blivit ihjälskjutna i Sverige. Inrikesminister Mikael Damberg (S) är oroad över en allvarlig utveckling.– Vi är tillbaka på samma nivå som på 90-talet, men det är en annan typ av våld, säger han under ett besök i Malmö.

I måndags blev en kvinna i 30-årsåldern brutalt mördad på öppen gata i Malmö och natten till onsdagen sköts en kvinna i 18-årsåldern ihjäl i en bostad i Vällingby i nordvästra Stockholm.

– Jag vill inte spekulera i motiven till de här två morden, men när de sker i bostadsområden kryper det närmare vanliga människor, säger inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff i Malmö.

Han anser att det är en allvarlig utveckling.

– Det är ett av vår tids största samhällsproblem, att det både skjuts och sprängs. Vi är tillbaka på samma nivå som på 90-talet, men det är en annan typ av våld, säger han.

– Vi har en hög frekvens av skjutningar och dödligt våld i Sverige. På alldeles för hög nivå och det är fruktansvärt, fortsätter Damberg.

Skadade ovanligt

Kvinnan i Malmö sköts till döds när hon, enligt vittnen, bar sin bebis i famnen. Manne Gerell, kriminolog och forskare vid Malmö universitet vill inte kommentera några omständigheter runt fallet eller nattens misstänkta mord i Vällingby.

– Kvinnor dödas ofta men inte så ofta med skjutvapen och på en öppen gata som i fallet i Malmö. I Vällingby var det i ett hem. Det är en typ av incident som påminner om när unga män blir ihjälskjutna i gängkonflikter, säger Manne Gerell.

Att det skjuts mot fasader är inte ovanligt, enligt Manne Gerell.

– Det är en ganska vanlig form av skjutning att man skjuter in mot lägenheter, fönster och fasader. Men ofta blir ingen skadad. I de allra flesta fall skadas ingen men i det här fallet har det slutat mycket värre och någon har blivit dödad.

Väcker oro

Damberg ska senare under dagen även åka till Landskrona, som under sommaren drabbats av bland annat flera allvarliga sprängdåd. Inrikesministern anser att det absolut viktigaste i nuläget är att stärka polisen.

– Polisen kan inte garantera att mord inte begås, men de måste ha resurserna att kunna utreda dem, säger Mikael Damberg.

Dåden i Malmö och Vällingby har väckt oro bland boende i de områden där morden skedde.

– Jag förstår att människor är oroliga när det händer. Men det är väldigt ovanligt att folk drabbas av dödligt våld när de inte rör sig i kriminella miljöer. Så generellt är Sverige tryggt, säger Mikael Damberg.

Regeringen ser nu över olika metoder för att förenkla polisens arbete. Bland annat kommer polisen, från årsskiftet, inte längre behöva ansöka om tillstånd för att sätta upp kameror. Och just nu utreds ett förslag om att förbjuda oregistrerade simkort för mobiltelefoner. Mikael Damberg hoppas att det förslaget ska kunna läggas fram någon gång nästa år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning