Svenska idrottsministern: Idrotten har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande regimer

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Allt fler anser att Belarus bör fråntas ishockey-VM i vår. Den svenska idrottsministern Amanda Lind (MP) vill inte ta ställning i frågan – men konstaterar: – Det är min och Sveriges regerings hållning att idrotten också har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer.

Amanda Lind hade tidigare i veckan ett möte med andra kultur- och idrottsministrar i EU. Där diskuterades bland annat Belarus arrangörskap av herrarnas ishockey-VM 2021.

Det är det politiska läget i landet som har gjort att många ifrågasatt lämpligheten i att mästerskapet spelas där.

Vittnesmålen om regimens övervåld och tortyr har varit omfattande efter det ifrågasatta presidentvalet i augusti.

– I ljuset av den senaste utvecklingen är det inte konstigt att många tycker det är olämpligt, säger Amanda Lind som berättar att flera EU-länder planerar att göra ett gemensamt uttalande.

Vill stötta Lettland

Medarrangören Lettland har krävt att Belarus byts ut som värdnation och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) har inrättat en expertgrupp som utreder saken. I mitten av november var det tänkt att IIHF skulle komma med ett besked. Men i stället meddelande man att besked dröjer.

– Lettland är ett EU-land som vi vill stötta och lyssna på när de också säger att de inte vill samordna med Belarus, säger Lind.

Amanda Lind säger att idrotten har en strävan att vara brobyggande men att den också har ett ansvar.

– Det är min och Sveriges regerings hållning att idrotten också har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer. Det ansvarstagandet är särskilt viktig under rådande situation i Belarus.

"Anseendet påverkas" TT: Hur anser du att Svenska ishockeyförbundet bör agera?

– Det är det internationella ishockeyförbundet som ska ta ställning till om Belarus kan vara värdnation. Det är klart att ishockeyn och idrottens anseende påverkas av hur man agerar.

– Jag förväntar mig att den svenska idrottsrörelsen fortsätter att vara ett föredöme, att vara en kraft för mänskliga rättigheter och demokrati i internationella sammanhang.

TT: Om mästerskapet blir av i Belarus och Sverige väljer att åka dit och spela, hur skulle du se på det beslutet?

– Det är något som Svenska ishockeyförbundet behöver ta ställning till. Sverige och EU ser mycket allvarligt på situationen i Belarus.

Amanda Lind har diskuterat frågan med Svenska ishockeyförbundet.

– Jag har uttryckt att jag förväntar mig att den svenska idrottsrörelsen ska vara ett föredöme. Sedan behöver idrottsrörelsen självständigt avgöra hur man ska agera.

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Motståndet mot Lukasjenko har under långa tider varit svagt och splittrat och oppositionspartiernas möjlighet att verka är starkt beskuren. Många politiker har trakasserats av polisen, gripits, drivits i landsflykt eller helt enkelt försvunnit.

I samband med presidentvalet 2020 lyckades dock regimkritiker samla större och mer öppet stöd än på länge, även om oppositionen fortsatt verkar under mycket svåra förhållanden.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning