Svenska hockeyreferat från OS både i radio och teve

Lejonen i OS. Oskar Osalas och de övriga Lejonens insatser i OS kan i teve följas med på TV5, Eurosport Player och i radio på Yle Radio Vega. Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

Efter en paus på åtta år blir det radioreferat från vinter-OS på svenska i Yle Radio Vega när Lejonens matcher direktsänds i sin helhet. Det blir också referat på svenska i den kommersiella gratiskanalen TV 5.

Yle skrev i fjol under ett avtal med Discovery, som köpte OS-rättigheterna från 2018 till 2024. Avtalet innebär att en stor del av vinter-OS i Pyeongchang 2018 och sommar-OS i Tokyo 2020 sänds på Yles kanaler. Däremot sänds inte herrarnas OS-hockey på Yle. Lejonens matcher visas på gratiskanalen TV 5 och på digitala betalkanalen Eurosport Player där samtliga herrarnas OS-hockeymatcher visas. Julius Vauhkonen refererar alla Finlands matcher och medaljmatcherna på svenska i gratiskanalen TV 5. Vauhkonen har erfarenhet av att referera bland annat backhoppning på Eurosport i snart 10 år. Han kommer inte att referera på plats i Sydkorea utan i en studio i Danmark.

– Det är givetvis en stor ära för mig, även om jag i det här skedet inte kan säga mer om det praktiska eftersom det ännu är i planeringsstadiet. Men jag litar på att det kommer att lösa sig, säger Vauhkonen.

På finska refereras matcherna av JP Jalo och Oskari Saari. Som expertkommentatorer finns bland andra Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Antti Törmänen och Alpo Suhonen. Kaj Kunnas är reporter som följer med Lejonen på plats i Sydkorea.

– Min roll är att följa med Lejonen bakom kulisserna och snappa upp intressanta nyheter om laget för tittarna. Däremot refererar jag inte på finska eller svenska, säger Kunnas.

Sändningar i radio

Yle sänder i teve de viktigaste finländska idrottsgrenarna i OS bortsett herrarnas ishockey med svenskt referat. Bland annat damernas ishockey refereras av Anki Karhu. Sportsändningarna i radio gör en formidabel comeback. Senast det var radioreferat på svenska på Yles kanaler från en stortävling var OS i Peking 2008. Eftersom Yle har rättigheter att sända herrarnas hockey i radio blir det också referat på svenska av Christoffer Herberts och Chriso Vuojärvi. Lejonens matcher och medaljmatcherna sänds direkt och i sin helhet analogt på Yle Radio Vegas frekvenser och digitalt på nätet.

– Vi vet att Yle Radio Vega har många lyssnare dagtid. Det ska bli roligt att referera i radio igen efter en lång paus. OS-hockeyn är ju en intressant turnering också utan NHL-proffsen, säger Christoffer Herberts.

Tidskillnaden mellan Finland och Pyeongchang i Sydkorea är sex timmar. När klockan är 12.00 i Pyeongchang är den 05.00 i Finland.

Sändningar i teve och radio från OS

Vinter OS i Sydkorea äger rum mellan den 9 och 25 februari 2018.

OS tevesändningar i herrarnas ishockey visas i huvudsak på TV5 och i den digitala tjänsten Eurosport Player. Många grenar sänds på Yle, men också på TV 5, Kutonen, Eurosport Player samt Eurosport 1 och 2. I Eurosport Player kan man följa med alla grenar direkt.

Herrhockeylandslagets matcher i gruppspelet, alla tider finska tider:

15.2. kl. 5.10 Finland-Tyskland

16.2. kl. 14.10 Finland–Norge

18.2. kl. 14.10 Sverige–Finland

Damlejonens matcher i gruppspelet

11.2. kl 9.40 Finland-USA

13.2. kl. 9.40 Kanada-Finland

15.2. kl. 9.40 Ryssland-Finland

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning