Svenska hockeyförbundet får kritik: Yrvaket och tondövt

Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet, får kritik för hur man har hanterat konflikten med Damkronorna. Arkivbild. Bild: [Bertil Ericson / TT]

Svenska ishockeyförbundet tacklade konflikten med Damkronorna fel från början. Det anser pr-konsulten och krishanteringsexperten Patrik Westander.– De borde ha visat förståelse för problemet direkt, säger han.

Det har nu gått en knapp vecka sedan konflikten mellan Damkronorna och ishockeyförbundet blossade upp.

43 spelare meddelade då att de tackade nej till en landslagssamling och en kommande femnationsturnering på grund av en rad olika orsaker, exempelvis dåliga ekonomiska förutsättningar, försäkringsfrågor samt brist på respekt. När nyheten kom sade Tommy Boustedt, förbundets generalsekreterare, att han var förvånad över bojkotten – ett uttalande han inte borde ha gjort.

Det menar pr-konsulten och krishanteringsexperten Patrik Westander.

Gå inte i försvarsställning

– Det första uttalandet var yrvaket och tondövt. Det hade varit bättre om förbundet från början hade sänkt konfliktnivån genom att visa empati och förståelse för problemet. Då hade de kunnat undvika att hamna i försvarsställning, säger Westander.

Han fortsätter:

– Man ska undvika att gå till motangrepp eller ducka när man utsätts för kritik. I stället ska man agera så nyanserat och ickeanklagande så att man framstår som den ansvarstagande parten i konflikten. Att säga att man är förvånad sänder ett budskap om bristande engagemang.

Efter Boustedts inledande kommentar har det varit locket på från förbundets håll. Fram tills nu. På tisdagen kallade ordförande Anders Larsson till pressträff och sade bland annat att han är besviken, bekymrad och att situationen måste lösas så snabbt som möjligt. Larsson berättade att möten mellan parterna är inbokade till senare i veckan.

– Tystnaden som varit kan jag förstå, eftersom det pågår förhandlingar. Förbundet bör nog inte uttala sig mer nu innan förhandlingarna är klara, säger Westander.

"Kom överens"

Patrik Westander säger att konflikten kan skada svensk ishockey som varumärke – och att det egentligen bara finns en enda lösning på problemet

– Att säga att det inte finns några vinnare i en sådan här konflikt är förvisso rätt. Mitt tips är, med tanke på misstagen förbundet har gjort, att helt enkelt komma överens med motparten, säger han.

Här är bakgrunden till att spelarna i Damkronorna bojkottar landslaget.

Vid OS 2018 blir Sveriges sjua, svenska damlandslagets sämsta resultat i ett OS hittills. Som en konsekvens av det drar Sveriges olympiska kommitté (SOK) in sitt stöd till spelarna. SOK motiverar sitt beslut med dåliga resultat och att Svenska ishockeyförbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

I augusti samma år meddelar Ishockeyförbundet att man tillsammans med herrligan SHL lägger 800 000 kronor (cirka 80 000 euro) på damlandslaget den kommande säsongen. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronornas svaga resultat.

I april i år åker Damkronorna ur VM:s A-grupp för första gången.

1 augusti anmäls Ishockeyförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Bakgrunden är debatten kring landslagsersättning för dam- respektive herrspelare inom fotboll och ishockey.

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden. Bland annat ska Damkronorna ha tvingats resa hem från en turnering i Finland med Finlandsfärja.

20 augusti uttalar sig för första gången Damkronorna i media om bojkotten: "Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog", säger Brynässtjärnan Erika Grahm till Aftonbladet. En stund senare uttalade sig även ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson: "Vi är i en situation nu där det är ett allvarligt läge, jag är bekymrad som ordförande och vi måste lösa det här" sade Larsson som också berättade att ett första möte var bokat de kommande dagarna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning