Svenska hockeybasen: "Långt ifrån godkänt"

Tre Kronors OS tog slut i kvarten mot Tyskland.Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Tre Kronor får underkänt och Damkronornas resultat var en väckarklocka. Det är svenska förbundsbasen Anders Larssons omdöme dagen efter herrarnas fiaskoartade kvartsfinaluttåg i OS.

Sällan har Sveriges ishockeylandslag gjort en så slätstruken insats som i OS i Pyeongchang.

Det har inte hänt på 20 år, sedan Nagano 1998, att varken herrarna eller damerna nått medaljmatch i OS.

I Sotji 2014 var båda lagen där, herrarna föll i finalen mot Kanada och damerna i bronsmatch mot Schweiz.

I och med att herrarna dessutom fick Tyskland i kvartsfinal, en nation som aldrig besegrat Tre Kronor i OS, såg det ut som öppen gata mot semifinal.

– När utslaget kom efter videogranskningen kändes det som en våg som sköljde över en av besvikelse och tomhet, säger Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Grönborg sitter säkert

Förbundskaptenen Rikard Grönborg förde Tre Kronor till VM-guld i Köln för nio månader sedan. Han sitter säkert.

– Rikard har ett treårigt avtal och första året krönte han det med VM-guld. Det är en resultatbransch det här, men Rikard har sin grund i sitt treårsavtal och vi har inga andra avsikter än att fullfölja det.

Larsson tycker att Sverige även utan NHL-spelare har kvalitén att slåss om medaljer. Som många andra har han funderingar kring bristen på målskyttar. Kanske är det något att fokusera mer i framtiden på?

– Vi ska göra en grundlig utvärdering med spelare och ledare, det är den som gäller, men det är klart att i går så funderade man uppriktigt på antal skott på mål och inte minst antal skott utanför mål, säger han.

"En väckarklocka"

När det gäller damernas storförlust i kvartsfinalen mot Finland (2–7) och slutliga placering som nästjubmo är Larsson mer bekymrad:

– Jag tror kvartsfinalen för mig och många andra i hockey-Sverige blev något av en väckarklocka. Det är bara att konstatera att vi har tappat mot nationer som Finland och Ryssland och såna som Japan och Schweiz har kommit i kapp.

– Det är något som vi absolut måste ta med oss hem. Som jag ser det handlar det inte om Leif Boork eller bara laget utan om hela svenska damelithockeyn. Här behöver vi samla oss kring något slags rådslag.

Av elva svenska medaljer hittills i OS har åtta kommit på damsidan.

Känner du att tåget håller på att åka ifrån er när det gäller satsningen på damerna?

– Det uttrycket skulle jag inte använda. Vi har mycket kompetens i hockey-Sverige, en otroligt bra liga och tittar vi längre ned i systemet så ökar antalet flickor som börjar med hockey. Vi har dubbelt så många tjejer under tio år jämfört med för några år sedan. Så det finns många positiva delar. Vårt U18-landslag spelade VM-final i januari, så det finns mycket som pekar i rätt riktning.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00