Svenska grillfanatiker hamnade i brottningsmatch med polisen

Bild: Mostphotos

Trots att det råder eldningsförbud i stora delar av Sverige finns det folk som tänder upp klotgrillen. Inte bara kan grillarna starta skogsbränder, de riskerar också dryga böter.

Det djuriska behovet att sätta tänderna i en knaprigt stekt flintastek har tagit sig olika uttryck i Sverige de senaste veckorna. Särskilt stor verkar den ha varit under semestern när solen gassar på den nybyggda altanen med den nyinköpta supergrillen i putsad krom.

För en man i Åhus blev grillspettet en dyr affär. Nästan tvåtusen euro fick han betala i böter efter att ha påträffats flagrante delicto i sin trädgård med middagen halvt uppäten. Invändningarna att grillen hade lock och var placerad precis bredvid poolen föll inte polisen på läppen.

Föll i polisens armar gjorde däremot tre män i Lund som grillade i en koloniträdgård. Där uppstod skuffande och bråk när polisen krävde legitimation. En av männen greps misstänkt för våldsamt motstånd och för att han brutit mot eldningsförbudet. Man kan anta att han senare fick sina fiskar varma och grillades i långa förhör av en het kriminalinspektör.

I Ystad har frustrerade grillfanatiker hotat att grilla i sina garage för att komma runt eldningsförbudet, enligt lokala avisan Ystads Allehanda. Det låter som ett skämt att grilla inomhus, men i Hofors fick räddningstjänsten i veckan åka ut för att släcka en brand som uppstått när två män försökte grilla i sitt kök. Kanske hade de lyckats utföra det perfekta brottet om de inte hade använt fel tändvätska som gjorde att lågorna att slickade taket. Det blev ingen kalasmiddag för männen, däremot en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

Samtidigt som de största skogsbränderna i mannaminne rasar finns det alltså personer som dödsföraktande putsar av sotet från grillgallret och marinerar champinjonerna. Frågan som uppstår är ju varför folk helt verkar bortse från alla varningar och känner sig manade att trotsa eldningsförbudet. När polisen får in hundratals anmälningar varje dag om tända grillar börjar bilden av svensken som laglydig medborgare få sig en törn. Inte sedan häxjakterna på 1600-talet har det varit en liknande folkrörelse att tända upp eldar trots förbud.

Men grillkulturen har inga djupa rötter i Sverige. Fram till 1980-talet sågs grillande som exotiskt, ja nästan etniskt. En stekt varmkorv på sin höjd efter en paddeltur i naturen gick att unna sig. En grillad strömming likaså på akterdäck i segelbåten. Men inga kebabspett eller kryddade mörbitar. Jag minns hur folk stirrade på oss när jag var barn och vi hade familjeutflykter i stadsparkerna. Mina arabiska farbröder stod med kastrullocken och fläktade på lågorna så röken lade sig i långa stråk. Föga visste de vad som skulle komma inom en snar framtid. I dag är parkerna fyllda av grillande sällskap. Engångsgrillen har revolutionerat det svenska umgänget och blivit helt oumbärlig för barnfamiljer och glada studenter.

Det har varit mycket snack i svenska medier om att Finland drabbats mindre av skogsbränder på grund av annorlunda traditioner i skogsbruket, bättre nät av skogsvägar och närhet till sjöar och vattendrag på de flesta håll. Det har även spekulerats i att finländarna är mer laglydiga och tar eldningsråden på större allvar. Men det är nog bara nys. Jag tänker på mannen som eldade upp sina kalsonger i en fyllecell på Finlandsfärjan och skickade tre personer till sjukhus med rökskador.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning