Svenska gränskontroller kan bli kvar till i höst

Bild: EPA/Asger Ladefoged

Sveriges gränskontroller lär bli kvar till åtminstone i höst, i väntan på en stabilare ordning vid EU:s yttre gränser.

Svenska regeringen vill se resultat i EU:s långsamma omfördelning av asylsökande för att upphöra med gränskontrollen.

– Det är en av de saker som vi har ställt upp som krävs för att vi ska kunna lämna gränskontrollerna. Sedan exakt i vilken form och hur beror ju också på hur läget i stort utvecklas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) sedan han och migrationsminister Morgan Johansson (S) träffat EU:s asyl- och migrationskommissionär, Dimitris Avramopoulos, i Bryssel på måndagen.

Sverige, Österrike, Tyskland, Norge och Danmark fick i slutet av januari klartecken för att förlänga sina gränskontroller i ytterligare tre månader.

Dröjer till i höst?

Ygeman flaggar dock för att det lär dröja betydligt längre än så innan kontrollerna kan tas bort.

– Om vi ser ut över Europa så är det svårt att tänka sig att gränskontrollerna i ett brett europeiskt perspektiv kommer att kunna avvecklas före det tyska valet (i slutet av september), säger inrikesministern.

– Än så länge har ju inte så mycket förändrats. Vi hoppas ju att det nya Frontex (EU:s nyreviderade kust- och gränsbevakningsenhet) ska förbättra säkerheten vid EU:s yttre gräns och vi hoppas att den omfördelnings- och krismekanism som nu diskuteras också ska bli verklighet. Då är det också möjligt för de länder som i dag har gränskontroll att trappa ner den – men det måste mötas av ytterligare säkerhetsåtgärder inom ramen för Schengen-systemet, säger Ygeman i Bryssel. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning