Svenska friidrottsförbundet vädjar till regeringen: Rädda Finnkampen

Finlands Viola Westling, Sveriges Yolanda Ngarambe och Sara Kuivisto tävliar på 800 meter i Sverigekampen i fjol. Bild: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Svenskar har alltjämt reseförbud in till Finland. Nu uppmanar Svenska friidrottsförbundet regeringen att påverka finska politiker så att svenska friidrottare kan tävla i klassiska Sverigekampen i Tammerfors, enligt Dagens Nyheter.

"Vi är tacksamma om ni i era kontakter med regeringen i Finland samt andra relevanta individer och grupper kan ta initiativ som gör det möjligt för Finska och Svenska friidrottsförbundet att arrangera Finnkampen även detta speciella år", skriver förbundet i ett brev som är riktat till bland annat statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S) och idrottsminister Amanda Lind (MP).

"Väldigt angelägna"

Den traditionella Finnkampen, eller Sverigekampen, är tänkt att äga rum den 5-6 september i Tammerfors – men om de svenska idrottarna släpps över den finländska gränsen är högst osäkert med tanke på reseförbudet in till landet.

– Finnkampen är ju världens äldsta landskamp. Så vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra. Men det hör ju ihop med hur de finska myndigheterna ser på möjligheterna för svenskar att resa till Finland, så där vill vi att våra svenska politiker påverkar sina finska kollegor, säger Johan Storåkers, ordförande i Svenska friidrottsförbundet, till DN.

Brevet ska, förutom till statsråden, även ha skickats till högt uppsatta politiska tjänstemän i Sverige och företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Tagit fram hälsoprotokoll

För att garantera att tävlingen blir hälsosäker har förbundet i brevet lyft fram flera tänkbara åtgärder: coronatest av alla svenska friidrottare och tränare innan avfärd, skippa ungdomsklassen i Finnkampen och att maximalt 70 personer per dag flyger över till Tammerfors från Sverige.

– Vi har kommit långt med att ta fram ett hälsoprotokoll och anser att vi har tittat väldigt noggrant på säkerhetsläget ur ett hälsoperspektiv, säger Johan Storåkers.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning