Svenska förbundskaptenen om avstängningshotade Bahta: "Hon lider av att ha hamnat i den här situationen"

Meraf Bahta Bild: Jessica Gow/TT

Trots hot om avstängning lyckades Meraf Bahta ta brons på 10 000 meter. Kan hon ta ytterligare en medalj, på specialdistansen 5 000 meter?– Hela EM har varit känslomässigt jobbigt att hantera för henne, sade förbundskaptenen Karin Torneklint.

Bahta står under utredning för att ha haft tre missar i vistelserapporteringssystemet. Ärendet avgörs först efter EM och hon är inte avstängd under utredning. Det kan bli så att hon förlorar sin bronsmedalj om hon fälls. Och eventuellt en ny medalj på 5 000 meter.

Normalt sett skulle Bahta vara en stor medaljfavorit på 5 000 meter. Hon tog EM-guld på distansen 2014 och silver 2016. Och hon är trea i Europa i år efter Sifan Hassan, Nederländerna och Eilish McColgan, Storbritannien.

Fått kritik

Men EM 2018 är ingen normal situation för Bahta. Svenska friidrottsförbundet har fått kritik för att ha låtit henne delta i EM, bland annat av Finlands förbundskapten Jorma Kemppainen, som sagt att Finland hade stoppat en aktiv som stod under utredning för ett dopningsrelaterat ärende.

Och fyran i 10 000-metersloppet, tyskan Alina Reh, sade efter loppet att hon "blev lite arg" över att höra om att hon så småningom kanske får ett brons på posten, om Bahta fälls.

– Det skulle vara väldigt tråkigt, sade Reh.

"Hon mår dåligt"

Torneklint sade till TT att det är svårt att säga hur Bahta mår, eftersom hon är så fåordig, men att hela EM känslomässigt varit jobbigt att hantera.

– Hon lider av att ha hamnat i den här situationen. Men hon är nog lättad av att ha klarat av att springa så pass bra med tanke på pressen som hon har på sig, sade Torneklint.

– Hon mår dåligt över uttalandena i tidningarna. Hon är medveten över vad det innebär om hon får en friande eller fällande dom, skillnaden mellan dem, och vad det innebär för henne.

Bahta var nöjd efter bronset på 10 000 meter och sade till SVT att det var väldigt varmt och jobbigt och att hon fick ont i hälsenan.

Bakgrund:

Bahta-fallet

Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.

Förbundet skickade in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran angavs personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.

Jurister vid Riksidrottsförbundets dopningskommission har tittat på fallet men beslutat att hennes tre missar kvarstår.

Fallet ligger nu hos Riksidrottsförbundets (RF) dopningskommission som vid sitt nästa möte den 17 augusti behandlar ärendet och tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som utdelar eventuellt straff. Bahta riskerar upp till två års avstängning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03