Svenska FHM sätter paus i vaccinering med Moderna

"Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på", skriver Anders Tegnell i ett pressmeddelande. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten i Sverige pausar vaccinationer med Modernas vaccin för personer födda 1991 eller senare. Orsaken är att data pekar på ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Den ökade risken syns främst hos unga vuxna och bland dem unga pojkar och män. Folkhälsomyndigheten (FHM) understryker att risken att drabbas av den typen av biverkningar fortfarande är väldigt liten.

"Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna", skriver FHM.

Istället för Modernas vaccin rekommenderar FHM Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty.

Läs också: Därför vaccineras svenska och norska barn annorlunda än i Finland

Starkare samband med Moderna

Risken att drabbas av inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck (myokardit eller perikardit) finns både för Pfizers och Modernas vaccin, skriver svenska Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Det finns ett samband som är något starkare för Moderna, säger Rickard Ljung, professor på Läkemedelsverket.

Veronica Arthurson, chef för läkemedelssäkerhet, betonar att det handlar om en mycket sällsynt biverkning.

– Det är viktigt att betänka att även om hjärtmuskelinflammation kan bli allvarlig tillfrisknar de flesta snabbt.

Fram till den 29 september 2021 har 10,6 miljoner doser av Comirnaty (Pfizer/Biontech) och 1,8 miljoner doser av Spikevax (Moderna) getts i Sverige.

Ges inte en andra dos

Personer födda 1991 och senare som fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget. Diskussioner pågår om den bästa lösningen för den gruppen. Totalt rör det sig om cirka 81 000 personer, skriver FHM.

Hur många fall som upptäckts i gruppen är oklart.

– Det här är väldigt osäkra data från en preliminär studie, så vi har inte pekat på någon särskild nivå. Vi har fått ta del av den här studien från Läkemedelsverket och ser att det finns en skillnad mellan de vaccin som finns tillgängliga och då menar vi att det i nuläget är bättre att vi använder det vaccin där man inte ser de här signalerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Han tycker inte att det finns någon anledning för oro.

"Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig, för risken är väldigt liten. Men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på", säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Både myokardit (hjärtmuskelinflammation) och perikardit (hjärtsäcksinflammation) går ofta över av sig självt, utan att ge några bestående besvär. Men misstänkta symtom bör bedömas av läkare på exempelvis en vårdcentral eller jourmottagning.

WHO och CDC sätter 18-årsgräns

USA:s smittskyddsmyndighet CDC skriver på sin hemsida att Modernas vaccin rekommenderas för alla som är 18 år och äldre. CDC anger också att biverkningarna förekommer hos de som tagit det andra mRNA-vaccinet från Pfizer.

Världshälsoorganisationen WHO anger på sin hemsida att Modernas vaccin inte ska ges till personer som är yngre än 18 år, och hänvisar till att studier genomförs på området.

Hittills har drygt 3,3 miljoner doser av Modernas vaccin levererats till Sverige, med en prognos för ytterligare 180 000 denna vecka.

Texten har byggts ut.

Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

– Trötthet och andfåddhet

– Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning

– Feber och värk i kroppen

– En känsla av tryck eller tyngd över bröstet

– Det gör ont att andas djupt

– Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Källa: Folkhälsomyndigheten

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning