Svenska dagen firas i en vecka

Så här såg det ut när humorgruppen KAJ smakade på Svenska dagen-bakelser i HBL:s studio år 2015. Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Svenska veckan är årets största kulturevenemang på svenska i Finland och firas med över 200 evenemang på 15 orter i Finland. Veckan inleds med svenska dagen på måndagen den 6 november, men vissa orter tjuvstartar dagen innan.

Folktinget står värd för huvudfesten, som i år går av stapeln på Svenska Teatern i Helsingfors. Samma dag ordnas också en fest i Åbo på Konserthuset och i Jakobstad i Schaumansalen i Folktingets regi. Förutom 15 orter samarbetar Svenska veckan också med Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Yrkeshögskolan Haaga-Helia. Svenska dagen hyllar rätten att tala svenska i Finland och är en nationell fest- och flaggdag i Finland.

Har firats i 109 år

Svenska dagen firades för första gången 1908 med högtidliga tillställningar med musik och tal i alla svenskbygder. Det var Svenska folkpartiet som instiftade dagen för att bevara det svenska kulturarvet och ena finlandssvenskarna. I Helsingfors ordnades tre slutsålda huvudfester: i universitetets solennitetssal, i societetshuset och på Svenska teatern. Kvällen kulminerade med ett fackeltåg till Senatstorget där kring 10 000 personer samlades.

Försäljningen av svenska dagen-märken började följande år till förmån för Svenska kulturfonden. 1943 tog Svenska Finlands folkting över festarrangemangen och märkesförsäljningen, som pågick till början av 2000-talet. Nu för tiden delas märkena ut gratis, men det betyder inte att svenska dagen skulle ha tappat sin betydelse. Det ordnas evenemang, fester och sjungs Modersmålets sång runtom i Svenskfinland.

Fester på femton orter

Förutom huvudfesten finns det ett stort utbud av evenemang under svenska veckan iHelsingfors. Sagostunder, konserter, humorshow, kaffeträffar, teaterföreställningar, kabaré och vernissage finns på agendan.

I Esbofinns det varje dag flera aktiviteter allt välja mellan såsom pianomusik, konserter, allsång, föreläsningar, sagostunder, fester, teater och under helgen ordnas församlingsdagar i Hagalund kyrka.

Vandafirar med utställning, föreläsningar, högläsning, barnträff och farsdagskonsert med Arne Alligator och Den Klingande grodan. Dessutom ordnas svenska dagen-fest på Helsinge skola.

Musikinstitutet Kungsvägen sätter upp en barnopera i Grankulla 10-11.11. Dumma kungen är en saga om att våga möta det som är nytt och okänt. Operan är nyskriven av författaren Monica Vikström-Jokela och kompositören Cecilia Damström och framförs av operastudion, barnkörerna och instrumentalister vid MIK.

Luckan koordinerar svenska veckan i Kyrkslättoch bjuder på program för både finsk- och svenskspråkiga. Målet är att bryta språkmurarna.

I Raseborginleds firandet på söndag med gratis film och kaffe på Bio Forum i Ekenäs. På svenska dagen får skolklasser se pjäsen Salias Saga med Teater Nära och på kvällen ordnar SFP en fest på Bygdegården i Tenala. Benny Törnroos sjunger på onsdag för en grupp seniorer och dagisbarn och på torsdag får gymnasierna ta del av Teater Stjärnfall med ImproNU. Firandet avslutas med Kalaslördag i Ekenäs bibliotek med illustratörerna Linda Bondestam, Maija Hurme och norska Åshild Kanstad Johnsen, och Mia Österlunds föreläsning om genus i bilderboken. Till svenska veckan hör också Bokkalaset i Ekenäs 9-13.11 och filmfestivalen på Bio Pallas i Karis.

Svenska veckan i Åboordnas av den lokala arbetsgruppen för projektet "Svenska på stan", vars mål är att svenskan skall synas och höras mera i det tvåspråkiga Åbo. Språkbadsjippot i köpcentret Hansa är redan en mångårig tradition och det nyaste större projektet är språkbadskaffeservetterna som lockar till språkbadskaffe på arbetsplatser, i skolor, på sjukhus och restauranger.

På Kimitoönfiras svenska veckan med program för gammal som ung. Kulturhuset Villa Lande är en central plats för evenemang under veckan. Aktiviteter ordnas även runtom på Kimitoön.

I Tammerforsordnas svenska dagen-fest, teater, konserter, författarbesök med Johanna Holmström och allsång med Benny Törnroos.

I Sydösterbottenfiras svenska dagen med teaterföreställningar, föreläsningar, fest och sagostund i Kristinestad, Kaskö och Närpes.

TillKarlebyssvenska dagen-program hör Mikael Sjövalls föreläsning om den svenska minoriteten i Estland, skyltarnas värld med Kjell Herberts, teaterföreställningar och hela nejdens svenska dagen-fest.

I Lovisakan man gå på bokbio, svenska dagen-fest, vernissage och teaterföreställningar.

Bland annat iUleåborgkan man se Teater Taimines pjäs Pussas på riktigt, månadens nordiska film och delta i en svenska dagen-fest i Weckmanska huset.

Lahtissvenska vecka riktar sig främst till familjer och barn. I programbladet finns bland annat språkbad i simhallen, turnémonolog och barnteater.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning