Svenska Dagbladet: "Finland bättre än Sverige på nästan allt"

Vy över Gamla stan i Stockholm. I Finland blickar vi gärna mot Sverige. Men många saker är bättre här än där, skriver Svenska Dagbladet. Bild: SPT-arkiv

I Finland jämför man sig ofta med ”storebror” Sverige, men det borde vara tvärtom. ”Så blev Finland bättre än Sverige på nästan allt”, är rubriken på en stor och uppmärksammad artikel i lördagens Svenska Dagbladet.

"Finländarna är inte bara världens lyckligaste folk, de är världens godaste också. Deras polis, skola och sjukvård är bättre än vår och till och med luften de andas renare. Varför i hela friden då? Vad är det Finland gör så rätt?" Så inleds artikeln på två uppslag i lördagens Svenska Dagbladet (SvD). På Twitter meddelar tidningen att reportaget var ett av de mest delade under hela helgen.

Finland är en nation med dåligt självförtroende, men med allt beröm som regnar över oss borde vi vara stolta. SvD listar flera saker som fungerar bättre i Finland än i Sverige. Bland annat att den finländska polisen har lättare att rekrytera och löser fler brott, att invandrarna i Finland är lyckligast i världen, att kollektivtrafiken, skolan och vården fungerar bättre och att finländarna litar både på varandra och på sina journalister och politiker – i en tid när misstron mellan grupper verkar växa i resten av västvärlden.

SvD:s Finlandsbesök och artikel avslutas med ett konstaterande om att Sverige borde titta mer på Finland i stället för tvärtom, och man varnar Finland för att göra om sin skola och sjukvård enligt svensk modell: "Kanske vore det optimala om vi i Sverige i stället skickade lite självförtroende över Östersjön?".

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54