Svenska Cabonline tränger in på finsk taximarknad

I juni köpte den svenska taxijätten Kovanen-bolagen och Mankkaan Taksi. Nu står färdtjänstbolaget Inva-Taksi Oy i tur.

– Vi vill vara med när den finska taximarknaden slutgiltigt avregleras i juli nästa år, säger Topi Simola, vd för Cabonline Finland.

Med företagsköpen sysselsätter det svenska bolaget sjuhundra personer i Finland och förfogar över en bilflotta på 270 bilar. Bolagets marknadsandel är under tio procent, men det blir en betydande faktor på den splittrade taximarknaden i huvudstadsregionen.

– Att komma till Finland är naturligt för oss. Vi är redan etablerade i de andra nordiska länderna, säger Simola.

I Sverige ingår Taxi Kurir, Taxi Sverige och Top Cab i Cabonlines koncern. Företaget förfogar över sammanlagt sjutusen bilar i Sverige och Norge.

Uppköpen i Finland stannar inte vid detta. Inva-Taksi är en del av bolaget Taxia och om ett år ska hela Taxia ingå i Cabonline.

Cabonlines strategi är att köpa upp bolag som är väletablerade och kända för sin kvalitativt goda service. Till detta vill man sedan foga nya digitala innovationer.

– Den offentliga taxitrafikens digitala utveckling är fortfarande i barnskorna i Finland. Vi kommer att ha mycket att ge när det gäller digitaliseringen av förmedlingstjänsterna, lovar Simola.

Prislöfte

Cabonline har satsat på att utveckla applikationer som gör det enkelt att beställa taxi och betala för taxin. Mångomtalade Uber var föregångare på den här fronten. Idén med applikationerna är att man med en knapptryckning kallar på en bil i närheten. I Sverige får privatkunden redan i dag ett omedelbart besked om vad skjutsen kommer att kosta.

– Det är rejält spel. Applikationen räknar ut vad priset blir om chauffören väljer kortaste möjliga rutt. Vi strävar efter att utveckla samma teknik också i Finland.

På Cabonlines hemsida lovar man att prislöftet håller även om trafiksituationen förändras, det vill säga om restiden förlängs exempelvis på grund av trafikköer.

Man satsar speciellt på att förenkla taxiresande för företagskunderna. För kunden finns företagets taxiresande på samma ställe som flygresor och hotellbokningar och Cabonline sorterar allt per kostnadsställe, enligt kundens önskemål. Det innebär att inga kvitton behöver sparas och bokföras.

– Applikationerna är ett måste för alla i dag, men allt övrigt måste också fungera. Vi vill optimera antalet skjutsar per bil. Bilarna ska vara i trafik så mycket som möjligt.

Cabonline räknar med att kunna skära sin bit av kakan inom den offentliga taxiservicen just genom att utveckla den digitala förmedlingen av skjutsar.

– Över hälften av Finlands taximarknad, som uppgår till en miljard euro, utgörs av den offentliga servicen, säger Simola.

Bolaget gör ingen hemlighet av att man räknar med att den förestående landskapsreformen ska öppna för att allt större helheter konkurrensutsätts.

Bekant chaufför

I samband med köpet av Inva-Taksi lovar parterna att allt fortsätter som förut för bolagets kunder. Personalen, sammanlagt 180 personer, stannar kvar i bolaget som gamla arbetstagare. Det betyder att kunden också i fortsättningen hämtas av en bekant chaufför. Alla ingångna avtal följs som överenskommet.

Inva-Taksis moderbolag Taxia, med en totalomsättning på 10,4 miljoner euro, införlivas med Cabonline om ett år, men i övrigt tar man nu en paus i företagsköpen.

– Vi har en bra bas nu. Det närmaste året kommer vi att koncentrera oss på att utveckla servicen, inte köpa nytt, säger Simola.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00