Svenska bröder avskrivna i Kevinfallet – anklagade för kompis död i tjugo år

Kevins namn inristat på ett träd i Arvika. Bild: TT/Fredrik Sandberg

För tjugo år sedan hittades 4-årige Kevin död i svenska Arvika. Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga. Nu avskrivs de från ärendet, efter att medier granskat fallet. Det är oklart om det alls rör sig om ett brott.

De två utpekade bröderna i det som i Sverige kommit att kallas Kevinfallet avskrivs från ärendet. Enligt åklagaren är det tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, och utredningen kommer att läggas ned.

– Skälet till beslutet är att de inte längre kan misstänkas för brottet, bevisningen mot dem är så svag, säger åklagaren Niclas Wargren vid en presskonferens.

– Hur illa det än har varit och hur lång tid det än tog kom vi ändå i mål och fick vår rättvisa tillbaka, säger Robin Dahlén, den yngre brodern.

– Nu är det bara att starta om, bara fortsätta att försöka leva som vanligt. Jobba, hus, bil. Det är väl inte så mycket mer planerat. Vanliga livsmål man ser framför sig.

Det var för snart tjugo år sedan som den fyraåriga Kevin hittades död. Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades av polisen ut som skyldiga. De var då fem och sju år gamla.

Förra våren publicerades granskningar av Dagens Nyheter och SVT, där nya uppgifter i fallet framkom – bland annat att bröderna känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen alls.

Den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare förhörs bröderna Christian och Robin, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta.

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.

Polisen avslutar fallet den 2 november 1998. Åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

Under våren 2017 presenterar SVT:s Dokument inifrån och DN granskningar som ledde till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnade förundersökningen i fallet.

I granskningarna framkom att bröderna förhörts i många och långa förhör, i vissa fall utan förälder eller annan vuxen närvarande utöver de som höll i förhören. Själva erkännandet finns inte inspelat på något videoförhör, visar det sig också. Dessutom framträder bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén i SVT: De säger att de känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen de anklagats för.

"De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Det sätt genom vilka uppgifterna har kommit fram är dessutom sådana att det kan ifrågasättas om de är självupplevda. Uppgifterna bedöms inte vara sådana att de ensamma kan ligga till grund för slutsatsen att de utpekade orsakat pojkens död eller att de har varit närvarande när han dog" skriver Wargren i ett pressmeddelande.

– Nu är det konstaterat att ingen kan ifrågasätta pojkarnas oskuld, säger Dahléns advokat Slobodan Jovicic.

"Mardröm i tjugo år"

Brödernas pappa Weine Dahlén berättar för nyhetsbyrån TT att han var tvungen att be åklagaren upprepa beskedet att de avskrivits från ärendet för att få det bekräftat ännu en gång.

– Det kom glädjetårar, det fanns inget annat.

Han berättar att sönerna och familjen varit utsatta för en mardröm i tjugo år.

– Jag älskar dem, och jag är så fruktansvärt stolt över att de har varit så starka. De har varit utsatta för det här i tjugo år med mardrömmar och en skola som svikit. Varje dag har vi vaknat till det här.

Just nu vill han bara fokusera på glädjebeskedet.

– Jag håller på att smälta glädjen. Jag kan återkomma till den eventuella bitterheten vid ett senare tillfälle, säger han.

Saknas vittnen

I beslutet skriver åklagaren att det saknas vittnen som talar för att bröderna varit närvarande vid Kevins död och att det inte heller finns stödbevisning i form av tekniska spår eller liknande.

Sammantaget visar slutsatserna att "de inte har varit inblandande i dödsfallet eller ens varit närvarande när det inträffade".

Åklagaren kommer inte att gå vidare med några fler utredningsåtgärder, och utredningen kommer att avslutas när allt administrativt arbete är klart.

"Jag bedömer att det inte finns några förutsättningar att komma vidare när det med hänsyn till alla omständigheter är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott", skriver Niclas Wargren i pressmeddelandet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning