Svenska Akademien tar hjälp av medlare

Ska en professionell medlare kunna lösa de låsta positionerna i Svenska Akademien? Sara Danius och Horace Engdahl befinner sig i två olika läger. Bild: TT-arkiv/Jonas Ekströmer

Svenska Akademien har tagit hjälp av en professionell medlare för att försöka lösa de låsta positionerna mellan de tre som har lämnat sina stolar och de tio kvarvarande ledamöterna. Det avslöjar Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

– Det har tillsatts en person som har uppdraget att försöka medla i den här situationen, säger Lars Heikensten i intervjun.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund gick i tisdags ut och erbjöd sig att bistå med Svenska Akademiens återuppbyggnad, men bara under förutsättning att Horace Engdahl avgår som akademiledamot. Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson ville inte kommentera utspelet, men sade till TT att det trots allt var bra att de tre ledamöterna sökt kontakt och att Akademien skulle försöka "inleda dialog med dem".

Men kan en medlare lösa den djupa konflikt som uppstått mellan de olika falangerna i Akademien? I lördagsintervjun ger Lars Heikensten visst hopp om att det ska kunna gå.

– Jag pratade med den här personen som ska vara medlare och han tror att det finns möjlighet.

I intervjun tycker Heikensten också att "alla i Akademien borde fundera över om de i dag är till glädje för Nobelpriset och kommer att vara det i framtiden, eller om det är bättre att de träder tillbaka". Han framför även åsikten att Svenska Akademien återigen borde diskutera de stadgar som säger att man som ledamot är vald på livstid.

– Man bör fundera över om det är lämpligt att människor sitter hela livet i en institution.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03