Svenska Akademien svarar kritiker: "olika sätt att se på Peter Handkes litterära verk”

Protester utanför Sveriges ambassad i Sarajevo med anledning av Nobelpriset till Peter Handke. Bild: Elvis Barukcic

Många har protesterat mot 2019 års Nobelpristagare i litteratur Peter Handke för hans ställningstaganden om Jugoslavienkrigen. Bland annat har flera överlevarorganisationer i ett brev till Nobelkommittén krävt att priset dras tillbaka, med hänvisning till att Handke är "en folkmordsförnekare".

Nu har Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson svarat på kritiken, rapporterade SVT:s Kulturnyheterna som tagit del av brevet. "Det är tydligt att vi har väldigt olika sätt att se på Peter Handkes litterära verk," skriver Olsson.

Enligt honom har Akademien tagit emot protestbrevet med "oro och djup sorg", men han konstaterar att parterna ändå är eniga om att de helt och fullt litar på Haagtribunalens bedömning att massakern i Srebrenica ska klassas som folkmord.

Frågan hur Handkes olika texter och uttalanden ska tolkas har debatterats flitigt i svenska medier under hösten. Handke själv har förnekat att han förnekat folkmordet: "Självklart har ett oändligt lidande uppstått genom folkmordet, vilket jag aldrig förnekat. Ett lidande som inte kan utplånas av något. Jag beklagar om det jag sagt har förmedlat något annat," har han tidigare meddelat via Svenska Akademien.

Murat Tahirović, ordförande för Föreningen för folkmordets offer och vittnen, är inte nöjd med Akademiens och Anders Olssons svar.

"Nobelkommittén skriver att de litar på Haagtribunalens bedömning, samtidigt belönar de Peter Handke som förnekar detta. Det är motsägelsefullt och hycklande", skriver Murat Tahirović i ett mejl till Kulturnyheterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning