Svenska Akademien: "Ledamöterna ersätts inte"

Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström lämnade i slutet av förra året Nobelkommittén. Arkivbild. Bild: Dan Hansson/SvD och Christine Olsson/TT

De två ledamöter som lämnade Nobelkommittén kommer inte att ersättas, det uppger Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. I stället ska en mer långsiktig lösning diskuteras.

De externa ledamöterna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström gav i december det överraskande beskedet att de ville lämna arbetet i Svenska Akademiens Nobelkommitté. Mats Malm kunde då inte ge några tydliga besked om hur Akademien skulle lösa situationen. Men nu uppger han att ledamöterna inte kommer att ersättas.

"Vi samlar oss till slutsatser och förbereder en långsiktig form för extern expertis från och med 2021. Akademien har alltid anlitat utomstående specialister på olika språkområden, och avser utveckla en stabil struktur för det framtida arbetet", skriver han i ett sms.

Negativa signaler

Lösningen med en Nobelkommitté där fem externa sakkunniga skulle delta i att vaska fram en Nobelpristagare var något som Akademien kom överens om med Nobelstiftelsen, efter institutionens kris. Ledamöterna skulle sitta på ett tvåårigt mandat.

Att det uppenbarligen fanns schismer också i kommittén fick flera kritiker att ifrågasätta hur det gick med förnyelsearbetet.

Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, var en av dem som undrade om "ännu en vända av kaos" var att vänta.

– Det är vad som har känts hoppfullt i den här krisen, att kommittén har varit en positiv grundsten i ett fortsatt arbete, sade hon då.

Hon antog att kommittén skulle göras fulltalig igen för att bibehålla prisets legitimitet.

Åsikterna gick isär

Men bland akademiledamöterna gick åsikterna om kommitténs effektivitet isär. Per Wästberg tyckte inte om modellen eftersom de externa ledamöterna inte har samma chans att under sina två år fördjupa sig i författarskap under flera års tid som de ordinarie ledamöterna. Mats Malm tillstod också för nyhetsbyrån TT att kommittéledamöternas rörelsefrihet är begränsad eftersom en kandidat måste ha stått på "korta listan" för att kunna komma ifråga för ett Nobelpris.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten skriver i en mejlkommentar att kommittén med externa representanter aldrig var tänkt som en permanent lösning, och att dialogen med Svenska Akademien fortsätter.

"Svenska Akademien har åtagit sig att genomföra ett omfattande reformarbete för att säkra ett bra framtida arbete med Nobelpriset, öppet och med inbyggd mekanism för förnyelse. Flera åtgärder i denna riktning har vidtagits, exempelvis finns nu möjligheten att lämna Akademien, vilket kan förväntas leda till en större rörlighet".

"Vi fortsätter dialogen med Akademien om olika sätt att stärka Nobelprisarbetet, inspirerade bland annat av hur övriga prisutdelande institutioner arbetar", skriver Lars Heikensten.

I november 2018 kom Svenska Akademien och Nobelstiftelsen överens om en ny Nobelkommitté där fem externa sakkunniga skulle samverka med akademiledamöterna under två års tid.

De fem som kom utifrån var Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen. Akademiledamöterna är Per Wästberg, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och förre ständige sekreteraren Anders Olsson. Från början skulle även Horace Engdahl ha suttit i kommittén, men tvingades bort sedan Nobelstiftelsen krävt att ingen som "varit förknippad med det gångna årets händelser" skulle ingå i den.

I december förra året hoppade dock både Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström av.

Det var kommittén som arbetade fram förslagen på Nobelpristagare – ett för 2018 och ett för 2019.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning