Svenska Akademien indragen i sexskandal

Borgen. Svenska Akademiens pampiga högsäte finns i Gamla stan i Stockholm. Bild: STEN-AKE STENBERG

Arton kvinnor avslöjar i en stort upplagd artikel i Dagens Nyheter sexuella övergrepp och våldtäkter begångna av en person som står nära Svenska Akademien. – Jag är omskakad, säger Sara Danius, ständig sekreterare för Akademien.

Kulturprofilen kallas den person som i Dagens Nyheters bevakning utpekas som en man som trakasserar, utpressar, hotar, förföljer och våldtar unga kvinnor med litterära ambitioner.

Övergreppen har skett i två våningar som ägs av Svenska Akademien, den ena finns i Paris och den andra i Stockholm. Kulturprofilen är inte ledamot av Akademien men beskrivs som en person som uppfattar sig som den nittonde akademiledamoten. Han har nära band med Akademien och han driver en litterär klubb i Stockholm. Klubben får ekonomiskt understöd av Svenska Akademien och Stockholms stad.

Klubben anses vara en av de viktigaste scenerna för författare, i synnerhet för unga författare som vill göra en litterär karriär.

Av de kvinnor som ställt upp för Dagens Nyheter uppträder en del under eget namn medan andra är anonyma. En del har klarat sig lindrigare undan, andra har blivit våldtagna.

Många av kvinnorna har blivit påtafsade och utsatta för övergrepp i vittnens närvaro men tystnadskulturen är stark.

Ingen i de här kretsarna bryr sig om något så banalt som en antastad kvinna, säger en av de kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och våldtäkter.

En av dem som anklagar sig själv för att ha tigit är Stefan Ingvarsson, kulturråd på Sveriges ambassad i Moskva, men med tidigare erfarenhet från förlagsbranschen.

""Jag orkar inte vara delaktig i tystnaden längre. Min tystnad har bidragit till att färre vågar säga ifrån."

"Detta är en skam för det litterära Stockholm", skriver Ingvarsson på sin Facebooksida.

En av de kvinnor som framträder under eget namn i DN är författaren Amanda Svensson. Hon säger att hon förundrades över den "skrockiga" stämning som omger Kulturprofilen och hans övergrepp. mannen urskuldas med att "det är så han är".

Vidrigt och oanständigt

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius betecknar Kulturprofilens agerande som "vidrigt" och "djupt oanständigt". Danius, som också är intervjuad i Dagens Nyheter säger att Kulturprofilen med sitt agerande har implicerat Svenska Akademien vilket är tillräckligt för att Akademien ska vilja kapa banden till Kulturprofilen.

Enligt Danius är det förbjudet för personer som inte är medlemmar av Svenska Akademien att ensam vistas i lägenheter som Akademien äger.

Vad gäller tystnadskulturen konstaterar Danius att hon hört rykten om Kulturprofilen men inte vetat att övergreppen han gjort sig skyldig till varit såpass grova.

Också Peter Englund, ledamot av Akademien och tidigare ständig sekreterare, bekräftar i ett mejl till Dagens Nyheter att han anser att Akademien måste avbryta samarbetet med Kulturprofilen.

Kronprinsessan fick ett nyp i baken

En av dem som tidigare haft en del att göra med Svenska Akademien är Ebba Witt-Brattström, professor i litteratur vid Helsingfors universitet. Witt-Brattström var länge gift med Horace Engdahl, akademiledamot och före detta ständig sekreterare.

Är Kulturprofilens beteende något som var allmänt känt inom Svenska Akademien på den tiden du och Horace Engdahl var gifta?

– Absolut. Kanske inte att han serievåldtog, men att han tvångsmässigt tafsade, ofta gav luft åt sitt kvinnoförakt och sina sexuella "erövringar". Det hette att han "var sån", lite charmigt modig i ett land där "en man inte längre får vara en man". En gång nöp han faktiskt Kronprinsessan i rumpan på en akademiemiddag. Jag var där!

Hur stark är tystnadskulturen?

– I Akademien finns starka krav på en närmast feodal lojalitet. Är man kritisk mot Akademien hamnar man på den svarta listan och riskerar att aldrig få några av deras 80 priser om året. Dock gäller det inte språkvetare, de tre ledamöter som delar ut pengar i svenska språkets namn, är i jämförelse mer inriktade på kvalitet.

Hur mycket skryter Kulturprofilen med sina kontakter till Svenska Akademien?

– Hela hans brandingkoncept bygger på att han har makt och insyn i Akademien. Både konstnärligt och, förstår man nu, sexuellt.

Hur besvärliga är avslöjandena om Kulturprofilen för Svenska Akademien tror du?

– Ytterst besvärliga eftersom man har stöttat hans klubb rejält, ekonomiskt, och även använt den som scen för ledamotsframträdanden. Dessutom ägs hans aktiebolag till lika delar av honom och en med honom nära lierad akademiledamot. Det är alltså vänskapskorruption.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning