Svenska studenter undersökte hot mot finlandssvenskar

Bild: Karl Vilhjálmsson

En svensk undersökning har kartlagt hatet mot finlandssvenskar i Finland. Enligt undersökningen har 295 av 412 finlandssvenskar någon gång känt sig hotade eller utsatta på grund av sin finlandssvenska identitet.

Lite färre, 244 av 412, har någon gång blivit hotade eller utsatta för fysiskt eller verbalt våld på grund av sin finlandssvenskhet.

Undersökningen är gjord av tre studerande vid Stockholms universitet och publicerades av Expressen.

Man poängterar i artikeln att undersökningen "inte är vetenskaplig så tillvida att den inte genomförts av en forskningsgrupp eller ett vedertaget institut".

Finlandssvenska Siri Rosenström, som intervjuats för artikeln, berättar att hon undviker att tala svenska på vissa platser och vid vissa tider. Rosenström berättar att hon på spårvagnen kallats "hurri" och blivit tillsagd att flytta tillbaka till Sverige.

I undersökningen har många finlandssvenskar pekat ut Sannfinländarnas framgång som en orsak till att finlandssvenskar känner sig mera otrygga.

– Det språkliga klimatet har blivit sämre de senaste tio åren. Det har blivit mer aggressiva toner och kritisk diskussion kring svenskans ställning. Det är mycket bekymmersamt att människor inte vågar prata sitt eget modersmål på gatan, säger forskaren Pasi Saukkonen i artikeln.

För artikeln intervjuades också journalisten och programledaren Bettina Sågbom-Ek som för några år sedan blev mordhotad för att ha spridit "svenskpropaganda".

Enligt Sågbom-Ek blev mordhoten en vändpunkt eftersom folk blev medvetna om problemet och satte ner foten.

I enkäten intervjuades 412 finlandssvenskar i Finland, vilket är ett litet sampel. Majoriteten, 55 procent, av dem som deltog i enkäten var mellan 15 och 24 år gamla. 73 procent av dem som svarade var kvinnor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning