Svensk succé – trippelseger i sprinten

Linn Svahn imponerade stort. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Det blev svensk succé i den klassiska sprinten i Val di Fiemme.Linn Svahn tog sin tredje etappseger i Tour de Ski och fick sällskap på pallen av både Maja Dahlqvist och Emma Ribom.Ebba Andersson åkte ut i kvartsfinal och tappar viktiga sekunder i sammandraget.Krista Pärmäkoski var sexa.

Det har varit en händelserik tour för Linn Svahn. Hon inledde med att vinna de två första etapperna, sprint och masstart, i Val Müstair, men har som väntat haft svårt att konkurrera i den absoluta toppen i övriga distanslopp.

Sedan testades hon positivt för covid-19 och touren verkade över. Men när det efterföljande, mer pålitliga, PCR-testet trots allt visade negativt, var hon plötsligt fri att tävla igen.

Otrolig utveckling

Och i lördagens klassiska sprint i Val di Fiemme visade hon ännu en gång att hon är världens bästa skidsprinter just nu.

Svahn var snabbast i kvalet, vann kontrollerat både kvarts- och semifinal och var också i en klass för sig i finalen. 21-åringens utveckling är något utöver det vanliga. Hon debuterade i världscupen så sent som förra säsongen, men har redan tagit sju segrar individuellt.

Svensk trippel

Och det blev en svensk succédag också i övrigt. För i finalen följdes segraren Svahn närmast av Maja Dahlqvist och Emma Ribom som ordnade en blågul trippelseger genom starka spurtar.

– Det är så, så roligt. Jag sade till Maja före finalen "okej, nu fixar vi en trippel igen". Det är så häftigt att vi klarade det. Vi är ett så starkt lag och vem som helst av oss kan nå pallen. Men det är en sak att säga att man ska göra det, en annan att faktiskt göra det, säger Svahn i den officiella segerintervjun efter finalen.

Ebba Andersson, trea i totalen inför sprinten, tog sig vidare till kvartsfinal, men där tog det stopp. Och eftersom den sammanlagda ledaren Jessiga Diggins, USA, och totaltvåan Julia Stupak, Ryssland, nådde semifinal, tappar Andersson något i sammandraget.

Krista Pärmäkoski visar att fina fin form. Finländskan var sexa i sprinten.

Svensk seger också på herrsidan

I herrarnas sprint levererade svensken Oskar Svensson en riktig skräll.

Han blev åtta i kvalet och visade sedan visade framfötterna rejält i finalpasset. Han vann sin kvartsfinal efter att ha pressat sig förbi ryske totalledaren Alexander Bolsjunov och dennes landsman Jevgenij Belov på slutet. Och han vann även semifinalen efter en perfekt avslutning, där han spurtade ner Bolsjunov på nytt.

Och han vann också finalen. Oskar Svensson, som tidigare aldrig nått pallen individuellt i världscupen, knäckte hela finalfältet och vann före två ryssar, Gleb Retivych och totalledaren Alexander Bolsjunov.

Markus Vuorela fortsätter sina pigga insatser. Han var sjua på lördagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning