Svensk succé i Tour de Ski – Matintalo bäst av finländarna

Linn Svahn tog hem segern i Tour de Ski-starten Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Linn Svahn vann Tour de Skis första etapp i schweiziska Val Müstair. Johanna Matintalo var dagens positiva överraskning för Finlands del.

På nyårsdagen inleddes 2021 års Tour de Ski med en sprint i schweiziska Val Müstair. Där gjorde Linn Svahn en stark insats, och kunde till slut vinna premiären. Det blev en svensk succéstart då Frida Karlsson slutade trea.

– Jag ska vara ärlig att säga att den höga höjden gjorde det svårt. Men jag ville starta det nya året på bästa sätt. Formen hoppas jag är stigande. Jag vill njuta av det här, och det är fint sätt att starta touren och året, säger Svahn till SVT.

I finalen följdes Svahn av hemmaåkaren Nadine Fähndrich, men schweiziskan föll med kort kvar till mål. Efter loppet straffades tvåan i mål, Annamarija Lampic, för fallet och slovenskan placerades sist i loppet. Därmed flyttades Frida Karlsson, fyra i mål, upp till en tredjeplats. USA:s Jessica Diggins blev tvåa.

– Jag vet inte om jag hade kunnat få en bättre start. Jag åker avslappnat idag, det blir en nyckel för mig senare, säger Karlsson till SVT.

Ingen av finländarna lyckades ta sig vidare från kvartsfinalerna. Johanna Matintalo var något överraskande bäst med sin nittonde plats.

– Jag är verkligen nöjd. Mina första poäng i världscupen i fristil och ännu till i sprint. Jag hade kanske tänkt att då jag väl får mina första poäng i fristil är det på distanssträckorna och inte i sprint. Men bra så. Jag är nöjd att ha fått poängen och bara att jaga vidare efter nya poäng i fortsättningen, säger Matintalo.

– Jag är lite överraskad över att jag var så nära täten i kvartsfinalen, fast jag på allvar inte ännu kunde utmana om en plats i semifinalerna, men det var inte heller en halv dags skillnad till de bästa. Jag saknar ännu lite taktiskt kunnande för att få ut allt av mig själv i en sprint på den här nivån. Men det var bra att få smaka lite på att skida i klunga igen.

Jasmi Joensuu kolliderade med Annamarija Lampic i sin kvartsfinal och slutade på 20:e plats. Hon var ändå nöjd.

– Det var en positiv dag. Första gången bland de tjugo bästa i världscupen. Det måste man vara nöjd med, säger landslagsdebutanten Joensuu, som är första gången med i Tour de Ski.

– Det gäller bara att fortsätta träna. Jag har gått framåt sedan förra säsongen.

Krista Pärmäkoski slutade på 21:a plats. Hon var på förhand oroad över hur det kommer att kännas att komma direkt till 1 600 meters höjd för att tävla.

– Tidskvalet gick riktigt bra. Det är jag nöjd med. Det kändes som att pausen före kvartsfinalerna gick väldigt fort. Mjölksyran sköljdes inte bort ur kroppen. Jag var trött redan före mitt heat. Jag gjorde små taktiska misstag, åkte utför lite dåligt, och skillnaden upp till täten var så stor efter första varvet, men jag följde min taktik, och andra varvet var helt bra, säger Pärmäkoski.

– Tourens sämsta sträcka för mig är överstökad. På lördag är det min favoritsträcka 10 km klassiskt. Förhoppningsvis snöar det inte för mycket så det blir ett bra lopp.

Kerttu Niskanen och Katri Lylynperä blev utslagna i tidskvalet. Båda var mycket missnöjda. För Niskanens del var fredagens sprint också ett tungt bakslag med tanke på sammandraget.

– Under inga omständigheter en bra inledning, men nytt försök i morgon, säger Niskanen.

En av storfavoriterna i sammandraget, Sveriges Ebba Andersson, blev också utslagen i tidskvalet. Rysslands Natalia Neprjajeva blev utslagen i semifinalerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning