Svensk styrka nära fronten i Mosul

Den svenska insatsstyrkan i norra Irak befinner sig åttio kilometer från fronten där strider pågår för att befria Mosul från IS.

– Du måste hela tiden vara alert och vi har en hög beredskap för händelser, säger svenska Försvarets insatschef Jan Thörnqvist till nyhetsbyrån TT i Arbil.

Den 35 man starka styrkan hade statsminister Stefan Löfven som nattgäst på anläggningen natten mot tisdag, men TT:s journalister får inte komma in på området. Det omgärdas av omfattande säkerhetsarrangemang och hemlighetsmakeri.

I stället träffar vi insatschefen i Arbil, huvudort i den kurdiska regionen där styrkan är placerad.

Uppgiften är att utbilda kurdiska peshmergastyrkor, som nu är en del i den offensiv som pågår mot storstaden Mosul, Islamiska Statens tyngsta kvarvarande fäste i Irak.

– Självklart bedriver vi inte utbildning i de områden där striderna pågår, men vi måste vara beredda att hantera spillover från striderna. Vi har utrustning så att vi kan ta vara på oss själva, och vi är beredda på den situationen också, säger Jan Thörnqvist.

Bild: TT Grafik

– Hela området är sådant att strider möjligen kan uppkomma, det är inte så att det finns en klar och tydlig front i alla sammanhang. Den typ av fiende vi möter här nere har en förmåga att dyka upp bland civilbefolkningen.

I uppdraget ingår också att vara rådgivare i försvarsstrid, vilket enligt Thörnqvist innebär att diskutera operationer med de chefer som leder peshmergaförbanden.

Styrkan fördubblas

Den svenska styrkan genomför utbildning "både i hus och terräng", vilket innebär att styrkans närhet till fronten varierar.

– 80 kilometer är ganska nära, och det kan bli närmare när vi kommer in i de områden där utbildningen ska genomföras. Vi har varit i områden där vi utbildat peshmerga, som har varit närmare fronten än här i Arbil, men inte i områdena där offensiven pågår, säger Thörnqvist.

Sveriges regering tänker föreslå att styrkan fördubblas och att det geografiska området utökas till hela Irak, inte enbart den norra delen. Det innebär att styrkan, som ingår i den USA-ledda koalitionen med ett 60-tal länder, får större möjlighet att stötta andra länders utbildningsinsatser och inte begränsas till norra Irak. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00