Svensk stannade upp för att släppa förbi Järvenpää

Kullerbytta. Jarkko Järvenpää föll omkull efter kontakt med svensken David Nilsson, som efter målgången blev diskvalificerad på 10 000 meter. Finland kammade hem poängen med 13–8 i den här grenen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

En finländsk kullerbytta, en blödande hand och en svensk gentleman som på mållinjen släppte förbi Jarkko Järvenpää summerar lördagens mest dramatiska sekvens i landskampen.

– Knuffen är ganska hård om man faller så där handlöst, så ostadig är jag verkligen inte. Det var inte någon liten knackning, säger Jarkko Järvenpää.

Det han försöker beskriva är uppgörelsen mellan honom och svensken David Nilsson som ledde till att han själv föll omkull och tappade mark och efter målgången får stå och hålla om sin ena hand som blöder.

Svensken å sin sida förklarar det skedda med att han då det återstod ett varv av herrarnas 10 000 meter knackade Järvenpää på axeln för att göra honom uppmärksam på att han ville förbi på innersidan.

– Jag trodde inte att han skulle falla så lätt, konstaterar Nilsson moloket.

Oberoende av vems version som bäst beskriver verkligheten ledde kontakten till att Järvenpää föll omkull och tappade tätkontakten. Unge Robin Ryynänen kunde korsa mållinjen som första man, jublande glad, och efter honom löpte Sveriges Mikael Ekvall i mål.

När det var Nilssons tur att göra samma sak saktade han in och släppte förbi Järvenpää som på det här högst ovanliga sättet blev trea.

Målgången följdes av en handskakning männen emellan, och sedan var det dags för analys, och för att plåstra om handen.

– Det här är blodigt allvar, men jag kanske inte hade förväntat mig att det skulle vara det på ett så här konkret sätt, säger Järvenpää.

Järvenpää var glad men inte särskilt förvånad över svenskens gest.

– Han är en gentleman. Vi har tävlat mot varandra sen vi var små. Det var hyggligt av honom men om Robin och jag hade blivit etta och tvåa hade vi tagit flera poäng, säger Järvenpää som i det skedet ännu var osäker på om Finland skulle välja att lämna in en protest eller inte.

Det gjorde Finland inte men Nilsson diskvalificerades ändå, gesten till trots. Finländarna kammade efter de dramatiska händelserna hem poängen på en distans som på förhand sett skulle bli svenskarnas.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning