Svensk spelaragent: "Stängda finländska ligan utvecklar spelare bättre än SHL"

Erik Thorell gjorde succé under sina tre säsonger i Finland och flyttade till EV Zug i den schweiziska ligan. Bild: LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Svenska spelaragenten Micke Rosell lyfter överraskande fram den stängda finländska ligan som en av orsakerna till att så många svenska spelare kommer till Finland för att utvecklas.

Då ligasäsongen kör i gång i mitten av september finns inte mindre än 16 svenska spelare med. Rekordnoteringen på 18 svenskar är från säsongen 2012-13 men då var det många som bara spelade i ligan en del av säsongen.

Orsakerna till att allt fler svenska spelare väljer Finland är många. Svenska spelaragenten Micke Rosell på agenturen Playmaker säger att många svenska spelare sett att ligan erbjuder möjligheten att utvecklas. Så att man kan ta följande steg i karriären.

– Se på Erik Thorell. Han kom från Karlskoga i Allsvenskan till Finland, var oerhört produktiv i TPS, flyttade till storklubben IFK och fortsatte sin utveckling där och ska nu spela i Schweiz. Han är vårt bästa exempel på hur finska ligan kan fungera för svenska spelare, säger Rosell om sin klient.

Då en spelare väljer sin kommande klubbadress är det många saker som spelar in. Men för en spelare som vill utvecklas och gå framåt i karriären är speltid det viktigaste. Och på den punkten har den finländska ligan en klar fördel jämfört med svenska SHL enligt Rosell.

– Den finländska ligan är stängd och klubbarna har ett helt annat tålamod med de unga spelarna än i SHL. I SHL hamnar de unga ofta utanför då det är så mycket som står på spel, säger han.

Risken att åka ur och den ekonomiska smällen en degradering betyder för en SHL-klubb är så stor att man ofta hellre satsar på etablerade namn än att ta risken med unga, lovande spelare.

Artikeln fortsätter under bilden och faktarutan.

Efter två säsonger i Finland spelar Lucas Ekeståhl Jonsson i topplaget Färjestad i SHL kommande säsong. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Under de senaste tio säsongerna har det spelat mellan 4 och 18 svenska spelare i ligan. Alla har inte spelat hela säsongen utan siffrorna visar den totala mängden svenskar i ligan.

2019–20: 16 spelare.

2018–19: 10.

2017–18: 15.

2016–17: 12.

2015–16: 11.

2014–15: 4.

2013–14: 13.

2012–13: 18.

2011–12: 14.

2010–11: 12.

– En del spelare har fastnat i sitt fack i Sverige och behöver en ny omgivning för att komma ur det och utvecklas, säger Rosell.

Han nämner Patrik Carlsson som exempel. Carlsson lämnade trygga och bekanta tvåvägsrollen i Frölunda och spelade en säsong i HIFK innan han återvände till Göteborg.

– Han växte som spelare, fick ett större offensivt kunnande tack vare sin tid i IFK och kom tillbaka som en mer offensiv spelare till Frölunda. Kunnandet fanns ju där hela tiden men han behövde en ny omgivning för att få en ny roll, säger Rosell.

– För en spelare är det viktigt att få rätt roll för att utvecklas. Man måste få speltid och få spela utifrån sina styrkor.

Läs också: Dyk vill bli nästa svenska ligastjärna

Trots att – eller kanske just därför att – ligan kan ses som en mellanetapp mellan Allsvenskan och SHL kan en större roll i ligan vara bättre för utvecklingen än en mindre roll i SHL. Rosell säger dessutom att skillnaden mellan den svenska och finländska ligan inte är så stor som många tror. De sämre lagen i SHL är klart bättre än de sämre lagen i ligan men i toppen är skillnaderna mellan ligorna inte så stor.

Artikeln fortsätter under bilden och faktarutan.

Malte Strömwall tog hem segern i poängligan förra säsongen. Efter succén i Finland flyttade han till KHL. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

– Spelarna i ligan är skickligare än spelarna i SHL. Skillnivån är högre i Finland medan det finns en större bredd i Sverige. Jag tycker att svenska spelare ska se Finland som ett starkt alternativ, säger Rosell.

– Det är en skicklig liga där man åker mycket skridsko och där man har tålamod med unga spelare. Sedan kan coacherna vara rätt tuffa. Och man ska inte underskatta vikten av att flytta till en liga och en ny omgivning. Då växer man som människa vilket också är viktigt för spelarna.

Dessutom kan spel i Finland öppna dörrarna till KHL bättre än spel i SHL.

– Jag rekommenderar spel i Finland för spelare som vill ta nästa steg i sin utveckling, säger Rosell.

Vi kan alltså räkna med att de svenska spelarna kommer att välja spel i Finland också i framtiden.

Micke Rosell har tre klienter i ligan kommande säsong: målvakten Henrik Haukeland i Lukko, backen Filip Windlert i TPS och backen Ludwig Byström i Kärpät.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning