Svensk skuldsättning oroar även i Finland – många befarar bostadsbubbla

Fastighetsmäklaren Noah Werede visar upp en lägenhet i Johanneshov. Bild: Jussi Nukari

I Stockholm är det brist på bostäder och lägenheter går åt som smör i solen. Fastighetsmäklaren Noah Werede har ingen brist på intresserade kunder.

– Jag hade kunnat sälja den här redan förra veckan, men jag vill att flera ska få en chans att se lägenheten. Jag vill vara rättvis, säger Noah Werede som förbereder sig inför en visning.

Den här gången ska ha en visa en lägenhet i Johanneshov, söder om Stockholms centrum. Intresset för lägenheten är så stort att det är kö vid trappan. Lägenheten är en tvåa på 40 kvadratmeter med ett utgångspris på 1 950 000 kronor, alltså omkring 200 000 euro.

– Priset kan stiga med 10–20 procent beroende på hur många som är intresserade, säger Werede som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Lägenheten kan klassas som billig, för i samma region kan kvadratmeterpriset vara betydligt högre. Bopriserna i Sverige har fördubblats eller till och med trefaldigats det senaste decenniet och därmed har hushållens skulder också skjutit i höjden.

Det väcker en del oro också i Finland.

– Bostäderna är överprissatta i Sverige och hushållen har väldigt stora skulder. Det här är en kombination som kan vara väldigt dålig, säger Hypoteksföreningens chefsekonom Juhana Brotherus.

Hand i hand

Om det visar sig att farhågorna om en svensk bostadsbubbla är sanna kan det leda till en större kedjereaktion i den svenska ekonomin. Konsumtionen skulle minska, företagen får problem, arbetslösheten ökar och bankerna gör kreditförluster.

Hot av det här slaget skulle också slå till mot Finland.

– Om riskerna förverkligas i Sverige kan de indirekt också drabba Finland. I första hand skulle det säkert märkas hos de nordiska bankkoncernerna och genom att handeln mellan Finland och Sverige skulle försvagas, säger ekonomen Hanna Putkuri på Finlands Bank.

Enligt henne mår de nordiska bankerna relativt sett bra. Riskerna utgörs av att banksektorn är koncentrerad till några få aktörer, den är stor i förhållande till samhällsekonomin och bankerna är beroende av internationell finansiering.

– Om det blir dyrare eller svårare för bankerna att få kapital blir det också svårare för konsumenter och företag att få lån, säger Putkuri.

Men även om man bortser från banksektorn skulle Finland ta stryk om Sverige får problem i och med att Sverige är en så viktig handelspartner.

– Problem i Sverige skulle kunna orsaka en ökning i vår arbetslöshet på 0,5 procentenheter och minska vår bnp med någon tiondels procentenhet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03