Svensk retorikexpert: Niinistös tal delvis rasistiskt

Ovilja. – Er president tillskriver flyktingar en ovilja att lära sig kulturen i det land dit de kommer. Man kan fråga sig vad han baserar sin syn på, säger den svenska retorikexperten Elaine Eksvärd. Hon har läst Sauli Niinistös öppningstal som han höll då riksdagen öppnade. Bild: Pressbild/Elaine Eksvärd

– Det finns bara en politisk ledare i Sverige som kunde hålla ett likadant tal som det tal president Sauli Niinistö höll inför riksdagen för ett par dagar sedan, och det är Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas ledare. Det säger den svenska retorikexperten Elaine Eksvärd.

HBL skickade Sauli Niinistös öppningstal inför riksdagens vårsession till retorikexperten Elaine Eksvärd i Stockholm. Eksvärd är flitigt använd i Sverige som analytiker av politikers argumentationsteknik och hur de får fram sina budskap i sina framträdanden. Just nu följer hon med den amerikanska valdebatten för TV4:s del.

– Talet kan tolkas som motsägelsefullt. I den ena meningen säger han att landets värderingar är hotade. Han målar upp flyktingar som ett hot och tillskriver dem en ovilja att lära sig kulturen. I den andra meningen målar han upp flyktingar som offer. Tusentals minderåriga har försvunnit i Europa. Han tycker synd om dem. Han både demoniserar flyktingarna och klär på dem en offerkofta, säger Eksvärd.

Vilket budskap ser du att presidenten vill föra fram via sitt tal?

– Det är olika budskap, men med de kulturella problem han nämner så uppmålas flyktingar som ett hot och som folk som inte vill integreras.

Han talade för hela Europa, inte bara Finland. Hur ser du som svensk på talet?

– I Sverige skulle många betrakta det han säger som rasistiskt – att måla upp flyktingar som en grupp som hotar kulturen i stället för ett folk som behöver hjälp. I Sverige har vi ett parti som karaktäriserar flyktingar som ett hot och det är Sverigedemokraterna. Men vid sidan om det så pratar de också om att hjälpa flyktingarna på plats. Huruvida det kan tolkas som rasistiskt eller inte råder det delade meningar om. Hade vi haft Jimmie Åkesson som statsminister kunde han ha sagt detsamma.

Sauli Niinistö säger att folkvandringen i Europa närmar sig sådana nivåer att Europa inte klarar av det. Finns inte den här diskussionen om mängder i Sverige?

– Absolut. Visst, pratar man om mängder också här. Men man pratar inte om hot på samma sätt, att Sveriges kultur skulle vara hotat. Man talar om den byråkratiska hanteringen, om hur man ska hinna integrera personerna när de är många.

– Min främsta kommentar vad gäller delar av talet är att det kan uppfattas som förbryllande. Att i en del pådyvla flyktingar intentioner, ovilja att lära sig kultur i en mening och i nästa mening måla upp dem som offer. Han borde bestämma sig hur han vill se dem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning