Svensk matchhjälte i Stanley Cup: Fantastiskt

Vladimir Tarasenko gjorde ett av målen för St Louis. Bild: Lehtikuva/Bruce Bennett

Carl Gunnarsson blev matchhjälte när St Louis kvitterade i Stanley Cup-finalserien mot Boston.

Ishockey

Med ett distinkt skott i förlängningen via ribban avgjorde han matchen, som slutade 3–2.

– Det känns fantastiskt. Nu tar vi med oss det här till hemmaplan och fortsätter att jobba, säger den svenske backen.

För första gången sedan 2016 räckte de ordinarie 60 minuterna inte till i en NHL-final. Efter 2–2 vid ordinarie tid väntade förlängning, där St Louis pressade på från start mot hemmalaget Boston.

Det avgörande målet kom från svensk klubba. Knappt fyra minuter in i förlängningen slog Carl Gunnarsson till med ett hårt skott från blålinjen, och orsakade ett förlösande jubel från St Louis-spelarna som rusade fram för att gratulera den 32-årige backen.

– Jag vet inte ens vad de sade. Jag var för uppspelt för att lyssna, säger den segerrusige, tidigare Örebrospelaren i intervjun på isen efter matchen.

Nordström målskytt

St Louis seger innebar att Bostons förlustfria Stanley Cup-slutspelssvit stannade på åtta matcher. Men hemmalaget, som vann den första Stanley Cup-finalmatchen i bäst av sju natten för två dagar sedan, öppnade bäst och tog ledningen vid två tillfällen under första perioden.

En av slitvargarna var Joakim Nordström, som fortsätter att storspela. Forwarden Nordström jobbade hårt både offensivt och defensivt under hela matchen och efter drygt tio minuter i första perioden fick han pucken, omarkerad framför mål. Med en backhand satte han pucken mellan benen på St Louis målvakt Jordan Binnington till 2–1.

Men bortalaget svarade snabbt, och kvitterade ytterligare en gång.

– Vi fick till spelet i dag. Vi gav aldrig upp. I kväll fortsatte vi att spela i 60 minuter och den extra tiden. En bra match över huvud taget, säger Carl Gunnarsson.

Första slutspelsmålet

De två följande perioderna blev mållösa, dock inte utan dramatik. Gunnarsson – som noterades för en assist till St Louis första mål – var millimeter från att avgöra i slutet av tredje perioden, men hans slagskott tog i stolpen.

– Jag hade gärna satt den i tredje, men vem bryr sig... Vi fick med oss det på det här sättet och det spelar ingen roll nu. Det känns jättehärligt just nu, säger Gunnarsson.

Det avgörande målet blev hans första i Stanley Cup-slutspelet på 57 spelade matcher. Det står 1–1 i matchserien, som nu flyttar till St Louis hemmaplan i Missouri, med nästa match natt mot söndag svensk tid.

– Stämningen har byggts upp under hela slutspelet. Jag tror att det kommer att sorla rejält på lördag, säger Gunnarsson.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning