Svensk man fälls för spioneri för Ryssland

Mannen på väg in i rättssalen vid Göteborgs tingsrätt. Förhandlingen mot honom hölls i slutet av augusti och inledningen av september i år. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

En 47-årig svensk döms till tre års fängelse för spioneri av Göteborgs tingsrätt.Mannen hade åtalats för att ha lämnat uppgifter från Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

47-åringen greps vid ett möte med den ryske mannen på en restaurang i Stockholm i början av 2019, men först i januari år åtalades mannen för spioneri.

Enligt åklagaren hade han sedan sommaren 2017 haft kontakt med och lämnat över uppgifter till en rysk diplomat – enligt Säpo egentligen en underrättelseofficer. Uppgifterna hade mannen kommit åt under sina konsultuppdrag på personbilstillverkaren Volvo Cars och lastbilsföretaget Scania.

Under rättegången mot mannen sade åklagaren Mats Ljungqvist att det handlade om tillverkningssätt och källkod som bedömts utgöra hot mot rikets säkerhet om det hamnar i främmande makts händer. Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse för spioneri, i andra hand två års fängelse för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

47-åringen nekar till brott. Det kan ha varit så att den ryske diplomaten ville värva honom som agent, men enligt försvaret lämnades inga hemliga uppgifter ut. Försöket att värva 47-åringen stannade vid ett försök, enligt försvaret.

Den som "för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet" döms för spioneri, enligt brottsbalken.

Detta gäller också om någon i samma syfte "obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift".

Maxstraffet för spioneri av normalgraden är fängelse i sex år. Är brottet grovt gäller fängelse i mellan fyra och arton år, eller livstid.

Källa: Sveriges brottsbalk

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning