Svensk luciatradition inhiberad – inga svenska luciatåg ordnas i Rom

Nordiska Musikgymnasiet lussar i Peterskyrkan 2018. Något Luciatåg detta coronans år blir det inte. Bild: Umberto Mezzadra/AP/TT

Peterskyrkan, Syrakusa och ett cancersjukhus i Lombardiet. Platser som de senaste åren besökts av luciatåg med gymnasieelever från Sverige. Så blir det inte i år.– Men vi hoppas såklart kunna åka igen nästa år, säger Monika Kowalska, rektor på Nordiska Musikgymnasiet.

Alla vägar bär till Rom heter det. Men inte i år, i alla fall inte för eleverna på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm. Vanligtvis vid den här tiden på året skickar skolan omkring 25 körelever till Italien för att under några dagar lussa med svenska julsånger, förutom i Rom och Milano även i Syrakusa på Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes på trehundratalet.

– Det brukar vara en fantastisk upplevelse för eleverna, säger Monika Kowalska.

Är saknade

Förra året uppträdde gymnasiekören bland annat på Piazza di Pietra i centrala Rom inför hundratals romare som bjöds på glögg, pepparkakor och julmust av representanter från svenska ambassaden som varje år är med och arrangerar de svenska luciatågen i Italien tillsammans med Assosvezia, svenska handelskammaren i Italien.

"Det är såklart trist att luciafirandet måste ställas in i år. Det svenska luciafirandet är ett normalår stort i Rom. Det är trist för Sverige, för Rom och för de ungdomar som skulle ha fått resa ner", skriver Jan Björklund, Sveriges ambassadör i Rom, i ett mejl till TT.

Förutom att kören får sjunga och uppträda på torg i olika städer innebär den årliga resan också ett besök på ett sjukhus för cancersjuka barn i norra Italien.

– Det brukar nog vara det som eleverna minns mest. Det är en väldigt stark upplevelse för dem att se att det kan sprida glädjen med sin sång hos de här barnen som är väldigt, väldigt sjuka, säger Monika Kowalska.

"Kolsyrad juldryck"

I en artikel i lokaltidningen Syracusa News från 2017 berättas om det svenska gästspelet i helgonet Sankta Lucias hemstad på Sicilien:

"Decembermörkret kommer att lysas upp av ett svenskt Luciatåg med nio elever från Nordiska Musikgymnasiet. Samtidigt kommer det att serveras glögg, pepparkakor och för de allra minsta en klassisk svensk kolsyrad juldryck".

I stället för en Italienresa med uppträdanden i historiska städer som Syrakusa och Rom blir det ett pandemianpassat Luciatåg för dem som bor i Liljeholmen i Stockholm där skolan ligger.

– Men det var också väldigt uppskattat. Folk kom ut på balkongerna, bland annat många äldre. Vi lär oss av alla upplevelser, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning