Expressen: Skamlöst att använda dopningsdömda som experter

EXPERT. Jari Isometsäs roll som kommentator ifrågasätts. Bild: Skärmavbildning/iltasanomat.fi

Finns det ingen skam i Finland? frågar Expressens krönikör på tröskeln till skid-VM.

Jari Isometsäs och Virpi Sarasvuos roller som expertkommentatorer under VM i Lahtis ifrågasätts i en krönika av Ludvig Holmberg.

Isometsä anlitas av Ilta-Sanomat medan Sarasvuo kommenterar VM i Yles sändningar.

Holmberg menar att ett sådant arrangemang aldrig skulle vara möjligt i Svensk media.

– Vi hade insett vilka signaler det skulle sända och att det skulle vara att låta en gammal skandal kasta skuggor över ett nytt mästerskap, helt i onödan, skriver Holmberg.

Han förstår inte hur man tänkt när de dopade åkarna placeras i en studio för att dela med sig av sina erfarenheter från längdåkningen mitt under pågående VM-tävling i samma spår där de åkte fast för Hemohes för 16 år sedan.

– Det kloka beslutet hade så klart varit att ge Jari Isometsä och Virpi Kuitunen tolv dagar ledigt och låta dem följa mästerskapet från tv-soffan med en skål popcorn i famnen.

Uppenbarligen ser man inte i deras medverkan som ett problem i Finland men sett utifrån landets gränser ter sig bilden annorlunda, menar Holmberg.

– I våra ögon är de fuskare och symboler för allt det vi vill glömma och lägga bakom oss.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning