Expressen: Skamlöst att använda dopningsdömda som experter

EXPERT. Jari Isometsäs roll som kommentator ifrågasätts.Bild: Skärmavbildning/iltasanomat.fi

Finns det ingen skam i Finland? frågar Expressens krönikör på tröskeln till skid-VM.

Jari Isometsäs och Virpi Sarasvuos roller som expertkommentatorer under VM i Lahtis ifrågasätts i en krönika av Ludvig Holmberg.

Isometsä anlitas av Ilta-Sanomat medan Sarasvuo kommenterar VM i Yles sändningar.

Holmberg menar att ett sådant arrangemang aldrig skulle vara möjligt i Svensk media.

– Vi hade insett vilka signaler det skulle sända och att det skulle vara att låta en gammal skandal kasta skuggor över ett nytt mästerskap, helt i onödan, skriver Holmberg.

Han förstår inte hur man tänkt när de dopade åkarna placeras i en studio för att dela med sig av sina erfarenheter från längdåkningen mitt under pågående VM-tävling i samma spår där de åkte fast för Hemohes för 16 år sedan.

– Det kloka beslutet hade så klart varit att ge Jari Isometsä och Virpi Kuitunen tolv dagar ledigt och låta dem följa mästerskapet från tv-soffan med en skål popcorn i famnen.

Uppenbarligen ser man inte i deras medverkan som ett problem i Finland men sett utifrån landets gränser ter sig bilden annorlunda, menar Holmberg.

– I våra ögon är de fuskare och symboler för allt det vi vill glömma och lägga bakom oss.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00