Svensk internetstjärna skämtade om judar

Antisemitisk stjärna. Svensken Felix "Pewdiepie" Kjellberg är Youtubes största stjärna. Nu riktas stark kritik mot hans antisemitiska skämt. Arkivbild Bild: Jonas Ekströmer/TT

Disney bryter med Youtubestjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg, skriver Wall Street Journal. Ett klipp på två män med en skylt med texten "död åt alla judar" blev droppen.

Via en tjänst på sajten Fiverr, där man betalar människor för tjänster, fick Felix Kjellberg två indiska män att tillverka skylten med budskapet som han själv valde.

I ett klipp får man se Pewdiepie titta på när männen dansar och vecklar ut skylten med texten "död åt alla judar". Pewdiepie håller handen för munnen innan han ber om ursäkt:

– Jag är ledsen, jag trodde inte att de skulle göra det, säger Pewdiepie i videon.

Enligt Wall Street Journal har Felix Kjellberg sedan i augusti lagt ut nio klipp med antingen antisemitiska skämt eller nazistiska bilder. För Maker Studios, den del av Disney som svensken har haft ett kontrakt med, var det här droppen.

Störst på Youtube

Kjellberg, som med 53 miljoner prenumeranter är världens största youtuber, skrev på sin blogg häromdagen att han bara ville visa prov på hur galet dagens samhälle är, och att folk gör vad som helst för pengar.

"Jag gör videor för min publik. Jag ser innehållet som underhållning, inte en plats för seriösa politiska kommentarer. Jag vet att min publik förstår det och det är därför de besöker min kanal", skriver han på bloggen.

Effie Karabuda, spelredaktör på Aftonbladet, köper inte förklaringen.

– Det håller inte. Det är nynazistiska sajter som Daily Stormer som har ändrat sitt namn till "the world's number one Pewdiepie fan site" den senaste månaden. Då är det på allvar, säger Effie Karabuda.

– Det gäller att vara superförsiktig i det här landskapet vi har. Han har ett stort ansvar, även om han inte vill inse det själv. Att säga sådana här saker i Trump-tider är ganska korkat. Nu borde han i stället ta stort avstånd eller bara låta bli att vidröra ämnena.

Särskilt överraskad är hon dock inte. Redan för ett par år sedan såg hon problematiskt på Kjellbergs videor, men då på grund av den allt grabbigare jargongen och de sexistiska inslagen.

– Nu kanske han vill vara ännu mer extrem, genom att spela ut de här rasistiska korten. Men han vill nog mest provocera. Det är en sorts South Park-humor, som kan vara rolig om man gör det rätt. Men han är inte tillräckligt talangfull för att göra det roligt.

Fiverr har stängt av Felix Kjellbergs konto efter händelserna, liksom kontot tillhörande de indiska männen, som själva har bett om ursäkt och sagt att de inte visste vad orden betydde.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46