Svensk hiphop mognar med Skander

Krossad. Skanders album Hon handlar om Henne, personen som krossade hans hjärta och slutligen fick honom att börja sjunga. Bild: Pressbild

Det uppstår ofta en antiklimax på den svenska hiphopscenen: antingen låter nya artister som redan etablerade eller så är musiken inte tillräckligt välproducerad. Skander är undantaget: han fattar.

Hiphop

Skander

Hon

(Playground Music)

Det är sällan musik gör mig så mållös som svenska hiphop/RnB-artisten Skanders debutalbum Hon. Det är som om jag befinner mig i trans under albumets lopp – mer inne i Skanders tankar och känslor än mina egna. Kanske främst för att de kunde vara mina egna.

"Jag skriker ut mitt inre stridande, krigande/ Passerad kärlek och all lidelse, lidelse/ Om du ser mig då", sjunger Skander i låten Sampha. Och jag ser honom, känner med honom.

Hon framstår som en inre monolog – kaotisk, sökande och totalt ärlig och mörk. Albumet handlar föga överraskande om Henne, personen som krossade 30-åriga Skanders hjärta. En händelse som slutligen fick honom att börja sjunga.

Ödmjukt och närvarande

Skander hör till Göteborgsbaserade hiphopkollektivet S.O.M. 031 och har kallats för "Sveriges svar på Frank Ocean". Debutalbumet har fått mogna under två år men slutresultatet är nästintill perfekt – smärta som blivit ödmjuk konst.

Bristen på tydlig struktur i låtarna och växlandet mellan sång och rappande stärker känslan av det inre kaoset. Den enkla produktionen, signerad producenten och Skanders kusin Albin "Nibla" Hallberg, skapar dessutom en ljudbild som reflekterar texterna och som går från att kännas ekande tom till överväldigande mätt.

Att Skander valt att sjunga på svenska gör att han känns mera närvarande. "Förvänta dig inte förståelse av någon annan", sjunger han i duetten Missförstå mig rätt med Seinabo Sey – men förståelse är vad han uppnår. Denna närvaro kompenserar också för att albumet gränsar till jämntjockt.

Mer könsneutral hiphop?

Hon får mig att inse vad jag ofta saknar i svensk hiphop: en någorlunda könsneutral skildring av en relation. Skander sjunger om ett uppbrott utan att skuldbelägga utifrån traditionellt manligt eller kvinnligt. Hon handlar inte om själva relationen, utan bara om känslorna som följer.

Skander vågar vara sårbar, ifrågasätta om han var bra nog och om någon kommer förstå honom på samma sätt. "Jag ser din kropp men vill ha din respekt/ Kom och prata jag vill ha ditt intellekt", lyder texten i Sex. För en manlig rappare är det, tyvärr, fortfarande unikt.

Skander omfamnar det nattsvarta, att han blir träffad av kulorna som viner innanför pannan. Och när de sista, nästan helt tysta takterna dör ut i låten 77 vill jag bara ha mer.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning