Svensk flygplansaktivist fälls av tingsrätten – Brott mot Luftfartslagen att inte sätta sig

Aktivisten Elin Ersson, som hindrade ett flygplan på Landvetter flygplats i Sverige för att stoppa en utvisning, fälls av Göteborgs tingsrätt. Arkivbild. Bild: TT / Adam Ihse

Den svenska aktivist som hindrade ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa en utvisning fälls av Göteborgs tingsrätt. Åklagaren har yrkat på 14 dagars fängelse för Elin Ersson men tingsrätten nöjer sig med dagsböter.

Tingsrätten anser att det är bevisat att befälhavaren beslutat att passagerarna skulle sitta på sina platser då det var dags för avgång. Men när Elin Ersson ändå valde att inte sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott mot Luftfartslagen.

"Brottet är inte allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Syftet med aktionen var att stoppa en utvisning till Afghanistan. Pojken som Elin Ersson ville hjälpa med sin aktion var dock inte med på planet. Den utvisning som skulle genomföras med det aktuella planet gällde en medelålders man som avtjänat ett fängelsestraff. Pojken utvisades vid ett annat tillfälle.

I Finland har det också väckts åtal mot De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning