Svensk flygplansaktivist fälls av tingsrätten – Brott mot Luftfartslagen att inte sätta sig

Aktivisten Elin Ersson, som hindrade ett flygplan på Landvetter flygplats i Sverige för att stoppa en utvisning, fälls av Göteborgs tingsrätt. Arkivbild. Bild: TT / Adam Ihse

Den svenska aktivist som hindrade ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa en utvisning fälls av Göteborgs tingsrätt. Åklagaren har yrkat på 14 dagars fängelse för Elin Ersson men tingsrätten nöjer sig med dagsböter.

Tingsrätten anser att det är bevisat att befälhavaren beslutat att passagerarna skulle sitta på sina platser då det var dags för avgång. Men när Elin Ersson ändå valde att inte sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott mot Luftfartslagen.

"Brottet är inte allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Syftet med aktionen var att stoppa en utvisning till Afghanistan. Pojken som Elin Ersson ville hjälpa med sin aktion var dock inte med på planet. Den utvisning som skulle genomföras med det aktuella planet gällde en medelålders man som avtjänat ett fängelsestraff. Pojken utvisades vid ett annat tillfälle.

I Finland har det också väckts åtal mot De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning