Svensk fest i Drammen

Jonna Sundling. Arkivbild. Bild: TT/NTB/Terje Pedersen

Jonna Sundling vann fristilssprinten i Drammen efter en stark spurt där svenskan slog schweiziskan Nadine Fähndrich på upploppet. Linn Svahn, som leder sprintcupen, knep tredjeplatsen.

– Det var tuffa förhållanden i dag, banan var inte den lättaste att köra på. Jag är väldigt glad att jag lyckades ta mig till final och vinna, säger Sundling i segerintervjun.

Det var Sundlings andra seger för säsongen, utöver segrarna har hon varit på pallen ytterligare tre gånger individuellt. Förutom Sundling och Svahn hade Sverige också Maja Dahlqvist i finalen. Hon slutade femma.

– Vi är starka i dag, det är väldigt roligt att åka när lagkamraterna också kör fort, säger Sundling.

Alla fyra finländare tog sig vidare från sprintkvalet, men det tog slut i kvartsfinlaerna. Katri Lylynperä var bäst av finländarna med sin fjortonde plats. Krista Pärmäkoski var 21:a, Jasmi Joensuu 24:a och Anne Kyllönen 29:a.

En som däremot inte ens tog sig till eftermiddagens finalpass var norska sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla som överraskande slutade precis utanför topp 30. I stället klev Norges stortalang Kristine Stavås Skistad fram och slutade fyra. Tvåa var Schweizs Nadine Fähndrich.

Klæbo tog åttonde sprintsegern

I herrarnas sprintfinal blev det fem norrmän mot en ryss i herrarnas. Det luktade helnorsk pall på förhand och det blev ingen överraskning.

Sprintstjärnan Johannes Høsflot Klæbo hade full kontroll när han vann före landsmännen Håvard Solås Taugbøl och Eirik Brandsdal. Det var Klæbos åttonde sprintseger den här säsongen.

Lauri Vuorinen var 21:a och Ristomatti Hakola 27:a. Verneri Suhonen (46:a) och Karri Hakala (50:a) tog sig inte vidare från sprintkvalet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning