Svensk eller finne?

Hur vi än försöker få folk att förstå att vi är finnar födda i Sverige får vi höra att vi minsann är svenskar.

Sedan jag flyttade till Helsingfors för knappt två år sedan har jag stött på otaliga andra sverigefinländare som "återvänt hem". Samtliga har, liksom jag, fötts i Sverige med finska föräldrar och dessa nya bekantskaper har vittnat om samma sak som jag: rotlösheten.

I Sverige förnekade vi vår finskhet och vi ville mer än någonting annat bli sedda som svenskar. Trots att vi talade flytande svenska utan brytning och var "kulturellt svenska" så bubblade alltid finskheten under ytan. Folk påminde oss ständigt om att vi i själva verket var finnar. Så vi packade till slut våra väskor och flyttade "hem".

Väl i Finland ses vi ständigt som svenskar. Hur vi än försöker få folk att förstå att vi är finnar födda i Sverige får vi höra att vi minsann är svenskar. Speciellt vi som har en liten brytning när vi talar finska (den berömda "svenska melodin" gör sig ständigt påmind).

Rotlösheten dyker upp igen.

En sverigefinländare som numera bor i Finland – är han eller hon fortfarande sverigefinländare eller är han helt enkelt en finne som har kommit hem?

Kim M. da Costa Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning