Svensk 16-åring begärs häktad för mord på hemlös

En 16-åring har begärts häktad misstänkt för mordet på en hemlös man i Huskvarna i början av augusti. Bild: TT / Adam Ihse

För tre veckor sedan hittades en hemlös man död i Huskvarna i Sverige. Nu har en 16-årig pojke begärts häktad, misstänkt för att ha mördat mannen.Häktningsförhandlingen hålls i Jönköpings tingsrätt i eftermiddag.

Den döde mannen i 50-årsåldern hittades utomhus i ett grönområde i Huskvarna, som är en stadsdel i Jönköping i Sverige. Polisen startade en utredning om vållande till annans död. Men när mannen obducerats ändrades brottsrubriken till mord.

I måndags greps och anhölls den 16-åring som nu begärts häktad. Pojken nekar till brottsmisstankarna, enligt hans advokat Anders Tolke.

Även en annan person, som är under 15 år, är misstänkt för att ha mördat mannen och har fått en advokat.

Ytterligare två pojkar, som också är under 15 år, har förhörts av polisen. Polisen misstänker att de misshandlat eller ofredat den hemlöse mannen före mordet.

– Vi har en bild av vad som hänt, sade Stefan Sundling, chef för polisens grova brott-grupp, till SVT Jönköping på onsdagen.

Dem hemlöse mannen var EU-migrant från Rumänien. Han hade kontakt med flera kristna organisationer, och en ceremoni till hans minne har hållits av Frälsningsarmén.

Filmklipp av brottet

Enligt Mikael Good, volontär och vän till den dödade mannen, cirkulerar filmklipp på misshandeln där det framgår att flera ungdomar var med. Han har pratat med ungdomar som sett filmerna, som sprids snabbt på sociala medier.

– Huskvarna är ingen stor stad, säger Mikael Good.

Det kan röra sig om samma klipp som polisen nu tittar på.

– Vi måste nu bedöma om filmerna hör ihop med händelsen och göra en bedömning om det är rätt plats och tid, säger Stefan Sundling.

Samtidigt råder förstämning och rädsla bland andra EU-medborgare som hållit till i området.

– De känner en oro. De är frågande och vill veta: Hur går det med utredningen? Vi måste få veta vilka som var förövarna så vi kan återgå till den "vanliga otryggheten", säger Iréne Linddahl, samordnare på Kyrkhjälpen som arbetar med utsatta EU-medborgare i Jönköpingsregionen.

– De är jätterädda efter det som hänt, oroliga för att de ska drabbas av något liknande, säger Mikael Good.

Förtroende för polisen

Men det finns ljuspunkter. I ett förebyggande arbete har Kyrkhjälpen jobbat på att skapa förtroende för den svenska polisen.

– Sedan vi startade har vi haft regelbundna möten med polisen. Poliserna har förklarat för migranterna att "Vi finns till för samhället, också för er", berättar Iréne Linddahl.

– Att de ser att polisen gör ett seriöst jobb bidrar till att ge dem lite hopp.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning