SvD: Sverige vill veta vad Finland tycker om Rysslands invit

– Vi har fått en inbjudan, det är riktigt. Den bereds för närvarande. Men jag vill inte ge några vidare kommentarer, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Bild: Vesa Moilanen

– Jag tror att Sverige är angeläget att konsultera Finland om hur de tänker agera på inbjudan, säger Jan Hallenberg professor vid svenska Försvarshögskolan till Svenska Dagbladet.

Ryssland meddelar att de bjudit in Finland, Sverige och Natoländer till ett möte om det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön. De finska myndigheterna har i dag fortfarande inte bekräftat att de fått någon inbjudan.

Sveriges försvarsminister bekräftar att Sverige fått en inbjudan.

– Vi har fått en inbjudan, det är riktigt. Den bereds för närvarande. Men jag vill inte ge några vidare kommentarer, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Svenska Dagbladet.

Jan Hallenberg, ställföreträdande chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid svenska Försvarshögskolan säger att orsaken till att Hultqvist varken säger bu eller bä är att Sverige är mån om vilken politisk signal svaret ger.

– Jag tror att Sverige är angeläget att konsultera Finland om hur de tänker agera på inbjudan. Just Sverige och Finland är de som betraktas som varande närmast Natos 28 medlemsländer och därmed viktiga samtalspartners, säger Jan Hallenberg till SvD.

Östersjöflygningar

Hallenberg säger i SvD att orsaken till Rysslands inbjudan är att de försvarspolitiska samtalen upphört sedan Ukrainakrisens början och att Ryssland vill normalisera läget med hjälp av mötet. EU förlängde sina sanktioner mot Ryssland i början av juli.

Anatolij Antonov, Rysslands biträdande försvarsminister, säger att säkerheten för militära flygningar över Östersjön ska vara en prioritet på mötet.

Hallenberg säger att det finns ett objektivt behov att mötas.

– Under kalla kriget fanns det en tradition att stormakterna ändå samtalade om tydliga regelsystem. Till exempel hur skepp ska mötas på haven. Jag vet att ryska flygplan uppträtt hotfullt och flugit bara 8–10 meter över amerikanska fartyg.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning