SvD om Nordea-läckan: "Björn Wahlroos källan till problemet"

Vad visste Björn Wahlroos egentligen om de rika privatkunder som hade kopplingar till ryska kriminella, undrar Svenska Dagbladet? Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nordeas snabba flytt till Finland framstår nu som en flykt. Så kommenterar Svenska Dagbladet Yles färska avslöjanden om att smutsiga pengar tvättats via Nordea i Finland.

De nya avslöjandena om att minst 200 miljoner euro av suspekt ursprung passerat genom Nordea-konton i Finland sätter nu bankens Finlandsflytt i nytt ljus, skriver Svenska Dagbladet på tisdagen.

Att Nordea i höstas valde att flytta bankens huvudkontor till Finland framstår som en flykt från den svenska Finansinspektionen, konstaterar tidningen. I stället har den finska Finansinspektionen nu huvudansvaret för banken, vilket "ger en helt ny spelplan för Nordeas högsta ledning att parera kritiken".

Svenska Finansinspektionen har granskat Nordea redan länge, och "dess tålamod med banken är obefintligt", skriver tidningen.

Vad visste Wahlroos?

De smutsiga pengarna anses vara ett arv från försäkringskoncernen Sampo som sålde sin baltiska bankverksamhet till Danske Bank 2007.

Avslöjanden om att Danske Bank tvättat pengar uppdagades först tio år senare, och i höstas kopplades även Nordea samman med den enorma penningtvättskandalen.

Källan till problemen finns därmed i Finland, närmare bestämt i Björn Wahlroos maktfäste i finska Sampo, skriver SvD.

Wahlroos ledde Sampo under tiden medan penningtvätten pågick och har fungerat som Nordeas styrelseordförande sedan 2011. Han meddelade nyligen att han tänker avgå.

Tidningen konstaterar att det är oklart vad Sampos högsta ledning med Björn Wahlroos i spetsen kände till om de förmögna privatkunder som hade kopplingar till ryska kriminella.

"Lugn i raset"

Då börsen stängde på måndagen hade Nordeas aktiekurs fallit med nästan 4 procent. Men raset kommer knappast att bli brant, skriver Dagens Industri. Tidningen drar en parallell till penningtvätthärvan inom Swedbank som fått betydligt mer stryk på börsen.

Enligt DI har Nordea en fördel eftersom de varit öppna i sin kommunikation och bett om hjälp för att få ordning med problemen med penningtvätt. De nya avslöjandena kommer därför inte som någon nyhet.

Tidningen konstaterar samtidigt att det inte är någon överraskning att Nordea pekas ut som inblandad i penningtvätt tillsammans med alla andra banker som verkat i Baltikum.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning