SvD: Ingen information om något ryskt hot

Fler behövs. Tillräckligt många har inte sökt sig till det svenska försvaret sedan värnplikten gjorts frivillig. Nu ska en modell med en kombination av frivillighet och plikt införas.Bild: Roni Rekomaa

Varken de svenska partiledarna eller försvarsutskottet i den svenska riksdagen har fått någon information om ett särskilt ökat hot från Ryssland, rapporterar Svenska Dagbladet.

Dagens Nyheter rapporterade i helgen att information om ett ökat hot från Ryssland bidragit till att Sverige åter har ett permanent försvar på Gotland.

Men det här dementeras av svenska Försvarsmakten.

– Beslutet om att stationera personal på Gotland, som kommunicerades i förra veckan, grundas i ett försämrat omvärldsläge över tid. Det är inte en specifik händelse som har gjort att vi har fattat det här beslutet. Det är den samlade bedömningen, säger den svenska Försvarsmaktens biträdande presschef Jesper Tengroth till SvD.

Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (Liberalerna) har inte heller försvarsutskottet informerats om något särskilt ryskt hot.

Finland känner inte till något om att svenska Försvarsmakten och underrättelsetjänsten skulle ha fått nya uppgifter om ett ökat militärt hot från Ryssland, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) till tidningen Helsingin Sanomat.

– Om det hade riktats något omedelbart hot mot Sverige så hade man säkert stationerat en större styrka på Gotland, än nu är fallet, säger Niinistö.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00