SvD: Ingen information om något ryskt hot

För elva år sedan lade Sverige ner de sista förbanden på Gotland, nu har ön återigen ett permanent försvar. Bild: Roni Rekomaa

Varken de svenska partiledarna eller försvarsutskottet i den svenska riksdagen har fått någon information om ett särskilt ökat hot från Ryssland, rapporterar Svenska Dagbladet.

Dagens Nyheter rapporterade i helgen att information om ett ökat hot från Ryssland bidragit till att Sverige åter har ett permanent försvar på Gotland.

Men det här dementeras av svenska Försvarsmakten.

– Beslutet om att stationera personal på Gotland, som kommunicerades i förra veckan, grundas i ett försämrat omvärldsläge över tid. Det är inte en specifik händelse som har gjort att vi har fattat det här beslutet. Det är den samlade bedömningen, säger den svenska Försvarsmaktens biträdande presschef Jesper Tengroth till SvD.

Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (Liberalerna) har inte heller försvarsutskottet informerats om något särskilt ryskt hot.

Finland känner inte till något om att svenska Försvarsmakten och underrättelsetjänsten skulle ha fått nya uppgifter om ett ökat militärt hot från Ryssland, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) till tidningen Helsingin Sanomat.

– Om det hade riktats något omedelbart hot mot Sverige så hade man säkert stationerat en större styrka på Gotland, än nu är fallet, säger Niinistö.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning