SvD: Göran Persson vill förbjuda tiggeri

Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Den tidigare svenska statsministern och socialdemokratiske partiledaren Göran Persson tycker inte att hans partikamrat statsminister Stefan Löfven tagit i tillräckligt mot tiggeriet.

– Inför ett generellt förbud mot tiggeri, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man kunna tänka sig, säger Göran Persson i en intervju med Svenska Dagbladet.

I helgen ska partiet ha kommunkonferens i Örebro.

Göran Persson underkänner regeringens hållning att inte vilja förbjuda, och menar att tiggeriet inte leder till något positivt för vare sig individ eller samhälle.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar inte frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så.

Persson menar också att den svenska regeringens migrationspolitiska åtstramningar i höstas kom "alldeles för sent". 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46