SvD avslöjar men HBL var först: "Kulturprofilen" tafsade på kronprinsessan

Också kronprinsessan har enligt uppgift blivit föremål för den så kallade kulturprofilens uppmärksamhet. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

I en stort uppslagen artikel avslöjar Svenska Dagbladet att den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault tafsat på kronprinsessan Victoria under en sammankomst för flera år sedan.

Svenska Dagbladet har talat med tre källor, som berättar att de bevittnat hur Arnault lagt sin hand på kronprinsessan Victorias rumpa. Det ska ha skett vid en sammankomst i Svenska Akademiens villa Bergsgården på Djurgården.

SvD har också talat med hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Uppgifterna om och kring Jean-Claude Arnault som media rapporterat om sedan i höstas är skrämmande. Kungafamiljen står bakom metoo-initiativet. Just den här uppgiften har jag inte möjlighet att kommentera, säger Thorgren.

Det gjorde ändå litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström i en intervju för HBL redan i november.

– En gång nöp han [kulturprofilen] faktiskt kronprinsessan i rumpan på en akademiemiddag. Jag var där! sade Witt-Brattström till HBL, i en artikel som handlade om kulturprofilens trakasserier och verksamhet i närheten av Svenska Akademien.

Horace Engdahl, akademiledamot och Witt-Brattströms exmake, ska enligt SvD:s uppgifter ha fått i uppgift att se till att kronprinsessan inte hamnade ensam med Arnault vid en mottagning efter Akademiens högtidssammankomst i december 2006.

Enligt Arnaults advokat Björn Hurtig förnekar Arnault alla anklagelser.

– Min klient förnekar bestämt det som påstås och menar att detta endast är illvilliga rykten med ett enda syfte; att svärta ner och skada honom, säger Hurtig till SvD.

Läs HBL:s artikel här: Svenska Akademien indragen i sexskandal