Svärtan äter sig in

Månviskare. Helvi Mustonens målning Kuulle kuiskaaja, 2010. Bild: Samppa Mustonen

Helvi Mustonens mytiska skymningsvärld ligger granne med skräck.

Helvi Mustonen

Lemmenlaakson tyttö, Hyvinge konstmuseum. Till 20.3.2016.

Helvi Mustonens (f. 1947) värld är svart, grå och röd. Landskapen består av himmel och jord, ibland någon klippa, lada eller buskar. Människorna befinner sig inte nödvändigtvis i den världen. De har sina egna rum. Målade, nötta ramar markerar rummens gränser.

Nästan alla är kvinnor, de flesta är ensamma. De verkar fångade i sin tillvaro, i ett statiskt tillstånd.

Ibland flyr de ut i landskapet, burna av hästar eller kattdjur.

Trots starka symboler – svart häst, vit häst, änglavingar, duvor – är inget helt klart, inte ens för konstnären själv alla gånger. En målning av en kvinna som håller en vit hare i famnen fick titeln Suojelija (Beskyddare), men vid hängningen insåg Mustonen att kvinnan inte alls beskyddar djuret, inte med de klorna till naglar.

I många målningar finns ett underliggande hot, men det är inte alltid uppenbart varifrån det kommer. Hästarna bär, men i verkligheten är konstnären rädd för hästar. Det är inte säkert att det vita står för det goda. Kvinnors ansikten är som vita masker, men aldrig rent vita. Tvetydigheten är synnerligen fängslande.

Den nakna människan (Ihminen paljaana) skriker, men inte i ångest som i Munchs Skriet, utan av ilska. Kanske över att livet är som det är. På så gott som alla andra målningar finner sig människorna i sin situation, om de inte flyr. De accepterar, sitter kvar på sin stol, på sin plats, i sin roll.

Stolen kan också symbolisera människan. Bakom en flagande, gul stol lurar ett svart moln. Målningen ska ses som ett självporträtt av konstnären som under en period ville att allt från kaffemuggen till påslakanen skulle vara gula. Utsatta för livets, jagets och kroppens begränsningar är gul färg ett utmärkt försvar.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning