Svarta stränder och stjärnfall på bortglömd ö

HÖGRE UPP. Många kommer till La Palma för att vandra lederna längs kuster och inland, där bergen reser sig högt över molnen. Bild: Reine Hefvelin

Kanarieön La Palma varvas med svarta stränder och gula bananplantager i skuggan av stora vulkaner. Högt ovanför Santa Cruz kullriga gränder blickar några av världens mäktigaste teleskop ut i rymden.

Finns det liv i rymden är det troligtvis på La Palma man först får reda på det. Här finns nämligen en av världens största samlingar teleskop. På vägen uppför berget måste vi stanna tre gånger för att återfå balansen efter de hundratals snäva hårnålskurvorna. Men det är värt det. När vi når vår slutdestination på 2 396 meters höjd möts vi av en magnifik utsikt. Himlen är intensivt blå, luften klar och krispig. Från vår punkt på Roque de los Muchachos ser vi teleskopen som silverglänsande klot och förvuxna brödrostar längs med bergskammen.

Vandringsleder

La Palma kallas "La isla bonita", den vackra ön. Och nog stämmer det. Jag har sett få platser som så fullständigt exploderar av grönska och samtidigt erbjuder ett varierat landskap. I inlandet avlöser vulkanerna varandra som spritsade toppar på en gigantisk marängpaj. Den tropiska vegetationen som kastar sig ut från bergssluttningarna får mig att tänka på Karibien, och västkustens vingårdar och blommande fält påminner om Frankrike. Ön är genomkorsad av vandringsleder, först upptrampade för att föra ut sockerrör på åsneryggar till kusten, senare tobak, silke och bananer. I dag fylls lederna av vandrare i bjärta färger.

BADPLATS. Med tio pooler är La Palma Princess ett badparadis för både vuxna och små. Bild: Reine Hefvelin

Saltträdgårdar

Vi har vårt basläger på resorten Palma Princess, mitt bland bananplantagerna. Det är på La Palmas västkust kvällarna är som vackrast, när solen sänker sig i ett rosaskimrande hav. En bit bort ligger några av öns finaste svarta sandstränder, där de blöta sandkornen i vattenbrynet ser ut som svart kaviar.

MÖRKTONAT. Då La Palma är en vulkanö har alla stränder svart sand. Bild: Reine Hefvelin

Nedanför vulkanen Fuencaliente på den sydligaste spetsen ligger El Jardin de la Sal. Från terrassen har vi utsikt över saltträdgårdarna som gett restaurangen dess namn. Här äter vi kall mango- och limesoppa med saltbakade räkor, och spröda små bläckfiskringar som serveras med stekt lök och bacon ovanpå. Med jämna mellanrum kommer grupper med trötta och dammiga vandrare uppifrån branterna. Med njutningsfulla suckar slår de sig ned i sköna fåtöljer för välförtjänta förfriskningar och tapas i väntan på bord.

Naturliga bassänger

I Los Tilos förtrollade skogar hänger dimmolnen tunga från trädens grenar. Det droppar från enorma ormbunkar och i var och varannan bergsskreva plaskar små rännilar när vi vandrar förbi. Vi pausar vid ett vattenfall och äter medhavda smörgåsar. Längst in är bergsväggarna så smala att de nästan viker sig in över oss.

MÅNGSIDIGT. Grönskande djungel är en av La Palmas många landskapstyper. Bild: Reine Hefvelin

SÄKERT. I Charco Azuls naturliga bassänger kan man bada utan att sköljas ut. Bild: Reine Hefvelin

Norrut ligger Charco Azúl som erbjuder ett annorlunda sätt att njuta av havets svalka. I naturliga bassänger skapade av lava och sten sköljer havsvattnet in och blir kvar. Från stenpoolens svala vatten kan vi tryggt se hur vågorna utanför skummar mot klipporna.

Columbus skepp

La Palmas huvudort Santa Cruz var en gång en viktig hamn för skepp som seglade till Amerika. Det var den sista chansen för proviantering och fast mark under fötterna på länge. Till minne av sjöfararna ligger en fullskalig replika av Columbus skepp Santa Maria i en rondell. Fartyget huserar vid marinmuseet, men den stora behållningen är att stå på däck och föreställa sig livet ombord.

Att utforska Santa Cruz är som att vandra genom en provkarta. Terrakotta, aprikos, ockra, olivgrönt, varje hus längs de smala gatorna har en egen nyans. Längs gågatan Calle O'Daly ligger många små kaféer och udda, vackert inredda små butiker. Inne på marknaden Mercado Municipal råder en sakralt sval känsla under välvda tak. I ett stånd ligger sockerrör staplade bredvid berg av mango och papaya. Ett glas färskpressad sockerrörsjuice med is är uppfriskande med en nötig smak under den skummande ytan. Jag hoppar dock den erbjudna lokalt tillverkade romskvätten.

RYMDKIKARE. Mitt på öns högsta topp ligger tretton observatorier som ägs av många olika länder. Bild: Reine Hefvelin

KOSMISKT. Natthimlen på La Palma är en av öns största sevärdheter och stjärnskådning som aktivitet erbjuds på många platser. Bild: Reine Hefvelin

Nya stjärnbilder

Vi tillbringar flera dagar med att åka runt ön och uppleva naturen och miljön. Men La Palmas absolut största sevärdhet har vi ovanför oss hela tiden. Därför stämmer vi möte med astroguiden Juan Gonzales och hans portabla teleskop.

– I juni ser man Vintergatan som bäst, då tittar jorden in i galaxen. Men det går bra att stjärnskåda från La Palma närsomhelst på året, förklarar Juan.

Vi står på en klippstrand några kilometer från vår resort, klockan drar sig mot sig midnatt och här är fullständigt beckmörkt. När en bil kör förbi ber Juan oss att se bort från lyktorna för att inte förstöra vårt mörkerseende. Med en fiffig laserpekare visar han Sirius, Vega och Betelgeuse. Här finns stjärnbilder jag aldrig hört talas om, som Geten som sitter i famnen på en kusk. Men nu ser jag den helt tydligt där uppe.

– Det är bra att gå ut sent. Då är det tillräckligt mörkt, och med god mat och lite vin i kroppen förstärks fantasin, säger Juan och skrattar.

Allmänt: La Palma är den nordvästligaste av Kanarieöarna och tillhör Spanien. Här bor runt 85 000 invånare. Ön är en vulkanö där det senaste stora utbrottet skedde 1971. Här ligger ett av världens viktigaste astronomiska observatorier. Bananer är La Palmas främsta handelsvara.

Äta: Chipi Chipi är en prisvärd köttrestaurang med charmigt egensinnig trädgård strax utanför Santa Cruz.

www.chipichipi.es

El Jardin de la Sal är en av la Palmas bästa restauranger med utsikt över saltängarna i söder.

www.salinasdefuencaliente.es

Aktiviteter: Stjärnskådningsevent arrangeras på flera av La Palmas hotell avastroguiden Juan Gonzales. Observatorier ger guidade gratisturer som måste bokas i förväg på nätet.

www.cielos-lapalma.es

www.iac.es

Mera information om La Palma:: www.visitlapalma.es

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning