Svart tisdag för pendlarna

Tillbaka till Västerleden? Tekniska problem stoppade trafiken på nya metrobanan i Esbo på tisdagsmorgonen. Bild: Vesa Moilanen

Stora omläggningar i kombination med tekniska problem och bristande kommunikation får många resenärer att se rött.

En fullständig katastrof, underkänt också i kriskommunikation. Så kan man sammanfatta inläggen i sociala medier som rasande pendlare i Esbo och Helsingfors publicerade på tisdagsmorgonen. Till exempel på Twitter vällde det in skitförbannade kommentarer mellan klockan halv sju och nio på morgonen.

Nya metron stod stilla bara timmarna efter att trycksvärtan i tisdagens papperstidningar torkat: Allt lugnt i västmetron, ropade rubrikerna. Och det var det ju, måndagen då också skolelever och studerande tog tåget var en ganska bra dag för kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Ett dygn senare var det något som strulade allvarligt på banan.

När nya sanslöst dyra tåget står och de direkta bussförbindelserna till Helsingfors centrum slopats ska åtminstone informationen om tekniska problem till passagerarna fungera. Det gjorde den inte. Många, många med bråttom till arbetsplatsen, möten och lektioner har stått på perrongerna och undrat vad det är som pågår. Många har sedan tagit den långa rulltrappan tillbaka upp till matarbussen bara för att få veta att bussföraren är ett lika stort frågetecken. Passagerare, betalande kunder, har promenerat hit och dit i en synnerligen mörk morgonrusning.

Det är uppenbart att omläggningarna tär på stadsbornas tålamod. Väldigt många är också helt på det klara med hur mycket västmetron kostat i pengar och förtroendekapital, som är allt ansvariga politiker har. Mot den här bakgrunden är det obegripligt att inte ens felmeddelanden når stationerna.

Tommy Pohjola Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03