Svart och hårt om nätmobbing

STARKT DRAMA. Aviva Wrede, Emma Söderström, Loa Ek och Winelle Lopez spelar hudrollerna i den svenska webbserien som publiceras på Arenan i dag. Bild: Janne Danielsson/SVT

Den svenska ungdomsserien #Hashtag är rysligt bra.

#Hashtag kan ses på Yle Arenan.

Att en ungdomsserie kan väga lika tungt, och vara lika välgjord och angelägen för en vuxenpublik som en så kallad vuxenserie är svenska #Hashtag ett lysande exempel på. Serien i åtta knappt kvartslånga avsnitt producerades ursprungligen för webben och är inspirerad av det så kallade Instagramupploppet i Göteborg 2012.

Det handlar om nätmobbning, men utan pekpinnar och övertydligheter. Handlingen utspelar sig på en gymnasieskola och de fyra huvudpersonerna är alla flickor. Det är knappast en tillfällighet eftersom det är flickor som är mest utsatta när det gäller ryktesspridning; balansgången mellan de skamliga polerna oskuld och hora är svår.

Osynliga, ensamma Maryam (Aviva Wrede) kommer på ett sätt att få bekräftelse när hon startar det anonyma Instagramkontot @Paaach dit ungdomar kan skicka in tips och skvaller om personer som hängs ut med namn och bild. Den populära bloggerskan Freja (Emma Söderström) blir felaktigt anklagad för att ligga bakom kontot, och en häxjakt utbryter som mynnar ut i en riktigt otäck och skrämmande lynchstämning. Svek och lojalitet aktualiseras även i vänskapsrelationen mellan den tuffa värstingtjejen Bim (Loa Ek) som fotograferar sin kompis Aju (Winelle Lopez) i en utlämnande situation.

Serien förenklar inte, målar inte i svartvitt, utan litar på sitt berättande och visar hur orsak och verkan hänger samman. Alla de fyra huvudpersonerna har sina skäl att handla som de gör, även om konsekvenserna blir förfärliga. Klassaspekten behöver inte heller benämnas; vi vet vad en lägenhet som tagen ur en heminredningstidning i innerstaden betyder, liksom vi fattar vad det innebär att ha en invandrarpappa som driver livsmedelskiosk. Och de vuxna verkar varken ha auktoritet eller en aning om vad som pågår.

Någon softversion är det verkligen inte fråga om. Världen i serien känns faktiskt mörkare och hårdare än det mesta man ser på tv. Men så är det också tufft av växa upp, med alla hierarkier, intriger, all växtvärk, ångest, förvirring, hjärta och smärta, som hör tonåren till. Och klimatet har knappast mjuknat de senaste åren med den kultur som internet och sociala medier för med sig.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning