Svårt förhindra brott mot besöksförbud

Pappan dödade sitt barn i parken i centrala Borgå. Polisen hade utfärdat ett besöksförbud mot honom. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Polisen hade utfärdat ett temporärt besöksförbud för gärningsmannen i Borgå. Det förhindrade inte dådet.

En anmälan om besöksförbud för gärningsmannen i Borgå hade lämnats in vid Östra Nylands tingsrätt. Rätten hann ändå inte behandla ärendet innan våldsdådet i måndags.

Polisen hade ändå utfärdat ett temporärt besöksförbud redan i början av oktober, enligt Ilta-Sanomat.

Polisen kan bestämma om temporärt besöksförbud. Beslutet går sedan vidare till tingsrätten som ska behandla förbudet i brådskande ordning.

I vissa fall har ett besöksförbud liten praktisk betydelse. Trakasserierna kan fortsätta trots förbudet. Straffet för brott mot besökförbudet är böter eller högst ett års fängelse.

Man räknar med att brott mot besöksförbuden sker i cirka en tredjedel av fallen.

Det är också vanligt med återfall. Enligt en undersökning vid Brottspåföljdsmyndigheten gjorde 76 procent av gärningspersonerna som meddelats om ett besökförbud sig skyldiga till något brottsligt under en uppföljningstid som var flera år.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning