Svårt föra traditioner vidare utomlands

NYA TRADITIONER. Laura Holzmann, här tillsammans med sin man klädd i Trachtenkläder, saknar de finländska traditionerna, men trivs på det hela taget bra i det nya hemlandet Österrike.Bild: Privat

VEM: Laura Holzmann, 39, från Kållby. VAR: Jobbar i turist- och hotellbranschen i Werfenweng, Österrike.

Det var under en arbetsperiod i skidorten Flachau i Österrike som den dåtida Laura Nymans öde kom att styras om. Då mötte politices magistern från Österbottens högskola nämligen sin blivande man under en kvällssession i puben. Ganska snart efter det försökte de på att bosätta sig tillsammans i Finland.

– Han kom till Finland för ett halvt år, men konstaterade att han inte kan bo där. Orsaken var att han tyckte vintrarna var alldeles för långa, kalla och mörka. Dessutom älskar han bergen. Så då blev det så att jag flyttade till Österrike.

I sitt nya hemland bor Laura, numera Holzmann, med familjen i en liten alpby. Sedan flytten har hon lyckats sysselsätta sig inom turist- och hotellnäringen. Just nu omskolar hon sig och trivs på det hela taget bra efter elva år i Österrike.

– Åtminstone i det område där jag bor har österrikarna en väldigt dålig uppfattning om Finland. Det vet att det här landet finns någonstans i Skandinavien, men de vet ingen skillnad på Finland, Sverige eller Norge.

Det är därför inte alldeles ovanligt att de frågar om det finns fjordar i Finland eller om Stockholm är Finlands huvudstad.

– Den ständiga frågan är också om det är kallt i Finland, lite som om vi har vinter med meterhöga snödrivor året om. Men i den mån de känner till finländare tycker de att vi är trevliga och glada. Likaså uppfattas vi som lugna människor som inte pratar så högt och som är bra på språk. Dessutom anses vi vara trogna och pålitliga.

Bland dem som jobbar inom det österrikiska skolväsendet är det finländska skolsystemet bekant.

– De tycker vi har ett suveränt skolsystem. Ibland skriver de lokala tidningarna också om vår jämställdhet och så känner man till Nordlicht eller Polarlicht, åtminstone till namnet.

Laura Holzmann har själv, efter många år i sitt nya hemland, glömt hur mörkt Finland är i november och december.

– Men visst saknar jag Finland till en viss del, särskilt familj, vänner och släktingar. Jag besöker gärna Finland sommartid och skulle gärna tillbringa varje jul här, med alla de finländska jultraditionerna och julmaten. Likaså saknar jag de finländska högtiderna: valborg, skolavslutningar där man sjunger "Den blomstertid nu kommer", midsommaren med nypotatis och grillat, de ljusa sommarkvällarna, skollucia för barnen. Det är tråkigt att barnen, åtta och tio år gamla, inte lär sig de sånger som jag lärde mig i skolan.

Det finns också flera skillnader mellan länderna, trots att de sorterar inom samma europeiska union. Byn där familjen Holzmann bor är konservativ och katolsk. Ungdomar börjar jobba tidigt och väljer ofta läroavtal. Efter de första fyra åren ska man välja nästa skola och skolhögtiderna hänger samman med kyrkan.

– En stor del av mammorna är hemmafruar eller jobbar deltid eftersom de sköter hushåll och barn. I skolan får barnen ingen skolmat och fritiden tillbringas både sommar och vinter i bergen, där man vandrar eller åker skidor. Under festligheter dricks det snaps, vin och öl men ingen blir så full som finländare brukar bli.

Österrikarna pratar också högre och mer, med alla oberoende av ålder. Föreningsaktiviteten är livlig och det finns exempelvis en blåsorkester i nästan varje liten by.

– När jag flyttade hit trodde jag att likheterna skulle vara större, men med åren har jag insett att skillnaderna mellan Österrike och Finland i stället blir fler och fler.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00