Svårt bakslag för republikanernas hälsovårdsreform

Bild: AFP / Lehtikuva / Saul Loeb

Det är frapperande att en nation med så mycket uppfinningsrikedom, företagsamhet och ekonomiska resurser, inte kan komma på ett sätt att trygga en dräglig hälsovård för alla sina medborgare. Än en gång är landets politiska medvetande till hundra procent uppslukat av landets hälsovård, dess kostnader och tillgänglighet. Återigen är de politiska partierna rustade till tänderna med slagord om liv och död. Och återigen riskerar man att komma till korta.

Tidigare i vår lyckades representanthusets republikaner enas kring sin variant av hälsovårdsreformen, Trumpcare, men nu snubblar senaten just före målsnöret.

Senatens ledare Mitch McConnell hade hoppats på en omröstning om senatens eget lagförslag på torsdagen innan kongressen tar paus inför nationaldagen, men han har helt enkelt inte tillräckligt med stöd för förslaget. McConnell behövde femtio röster för att få igenom lagförslaget och han har 52 republikaner i senaten. Alla demokrater är givetvis emot lagförslaget, men det avgörande motståndet kom från eget håll. Åtminstone fem fotsoldater i de egna leden hotade att desertera och sätta stopp för republikanernas dröm, och det är därför McConnell tvingades backa och ställa in omröstningen.

Orsakerna till de republikanska senatorernas motstånd varierar. En del av dem anser att förslaget är en endast något förbättrad version av det hatade Obamacare och att det fortfarande innehåller för mycket regler och bestämmelser som begränsar den fria viljan och den fria marknadsekonomin. De moderatare senatorerna vill inte rösta för förslaget som enligt oberoende uträkningar leder till att över tjugo miljoner amerikaner förlorar sin sjukförsäkring under de kommande tio åren. När man lägger till att finansieringen av de fattigaste amerikanernas statliga sjukförsäkring minskar, samtidigt som de rikaste medborgarna och företagen kan räkna med skattelättnader, är det klart att även en del republikanska senatorer i ekonomiskt utsatta delstater finner förslaget svårt att försvara.

Lagförslaget läggs nu på hyllan för en vecka och senatorerna återgår till det efter nationaldagen. Trumpcare är med andra ord inte dött, men politiskt handlar det om ett bakslag som är både förödmjukande och illa varslande. Det belyser nämligen tydligt svårigheten med att nå enighet i en fråga där de individuella variationerna i politiska ideologier skapar klyftor som är svåra att överbrygga. Inom republikanerna finns falanger som anser att marknaden ensamt ska tvinga ner priserna medan andra schatteringar anser att människor dessutom måste få stöd och att alla människor bör tas hand om solidariskt. Den här klyftan återkommer republikanerna till efter en andningspaus och nationaldagens fyrverkerier.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning