Svårt att stoppa extremrörelser i Molenbeek

Nästan alla större islamska terrordåd i Europa har haft någon koppling till Molenbeek. Bild: Lehtikuva/AFP/Dirk Waem

Då FNB besöker en ungdomsgård i Molenbeek är det få detaljer som är speciella. Några tonårsflickor rör sig ivrigt i takt med musiken inomhus och utomhus pågår en basketmatch och allmänt hängande med tillhörande retsamt knuffande.

I dessa Brysselkvarter planerades stora delar av terrordåden i både Bryssel och Paris. Tiotals unga har värvats till Syrien. Nästan alla större islamska terrordåd i Europa har haft någon koppling till Molenbeek. Tiotals radikaliserade unga har åkt till Syrien för att strida.

Det lokala ungdomscentrets chef, antropologen Johan Leman, har följt områdets utveckling i tiotals år. Det finns inga enkla förklaringar, är han snabbt med att betona.

– Det har begåtts misstag, men orsakerna är många, säger Leman till FNB.

Jihadism är ett gammalt fenomen i Molenbeek. Muslimska extremister har flyttat in i området från många olika håll sedan 1990-talet. Molenbeek ligger centralt i såväl Bryssel som Europa och har en stor muslimsk befolkning.

Arbetslöshet

Hög arbetslöshet bland ungdomen och utbredd narkotikahandel gör Molenbeek till en mycket potentiell bas för att värva nya medlemmar till terroristgrupper.

– Religionen blir ett allt mindre betydande element. Man försöker få över de unga till sin sida genom att säga att de inte ska tro på media och auktoriteter, säger Leman.

Han uppger att det finns två mycket viktiga platser för värvningen av nya jihadister. Den ena är kaféer där droger och pengar byter ägare. Där värvas unga, som redan gett sig in på den brottsliga banan. Den som kontaktas kallas för syndare och erbjuds en lätt väg till paradiset.

Den andra centrala platsen är utanför moskéerna. Där spelar religionen en större roll. De unga kallas till ett "bönerum" där de får lära sig att förstå islam "bättre än föräldrarna".

– Åtminstone en moské har installerat bevakningskameror på grund av värvarna.

Trötthet

Många unga är trötta på att ideligen kopplas ihop med terrordåd.

– Vi påstås befinna oss i jihadismens huvudstad. Men säkerheten är riktigt bra här, säger 18-åringen Haseeb Raza, som tänker bli läkare.

Han är en av få unga som vill tala med utomstående. Vissa erbjuder uttalanden för pengar.

Sopbilsföraren Samir Mohamed uppger att det är svårt att hitta jobb. Han är 23 år gammal och säger att han varken känner någon jihadist eller varit med om några värvningsförsök. De som misstänks för terrordåd var ändå bekanta till utseendet.

– Här finns många olika gäng och vi talar inte sinsemellan, säger Mohamed.

Han får medhåll av Leman, som påpekar att det bor över 100 000 människor i Molenbeek, så det är inte ens teoretiskt möjligt att alla känner alla, som det ibland påstås.

Leman och ungdomsmyndigheten han leder försöker hålla extra mycket kontrakt med dem som verkar vara på glid mot extremism. Fotbollsklubbar och andra positiva uppsamlare erbjuds experthjälp för att snabbt få tag på dem som uteblir från flera samlingar i rad.

Ungdomsverksamheten lär också ut hur de unga ska tacka nej till värvningsförsök.

– Det enda som fattas är finansiering, säger Leman och uppger sig försöka samla in mer pengar via sponsorer.

De regionalt indelade myndigheterna samarbetar dåligt i Bryssel, så där kan han inte räkna med speciellt mycket hjälp.

– Om vi ska vänta på att alla dessa aktörer får ihop sina planer... I något skede börjar man agera själv, säger Leman.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03