Svårt att somna? Föräldrars sömnbesvär kan gå i arv

Snarkade din pappa högljutt? I så fall ökar risken att du också gör det, visar en ny studie. Bilden är arrangerad och multiexponerad. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Barn till föräldrar som lider av sömnbesvär riskerar att drabbas av samma problem. Det visar en stor nordisk studie.

– Våra resultat ger ett starkt stöd för att ärftliga, genetiska faktorer kan spela en viktig roll för utvecklingen av de flesta typer av sömnbesvär, säger professor Eva Lindberg till Upsala Nya Tidning.

Lindberg, verksam vid Uppsala universitet i Sverige, har lett en studie som omfattar nära 6 000 kvinnor och män i 50-årsåldern och lika många av deras vuxna barn i Sverige, Norge, Island, Danmark och Estland.

Ett par år efter det att föräldrarna hade svarat på en enkät om de hade svårt att somna, snarkade högljutt, vaknade under natten och om de kände sig onormalt sömniga under dagen fick barnen samma frågor.

När forskarna analyserade svaren såg de att nästan alla sorters sömnproblem var betydligt vanligare hos barnen om föräldrarna hade samma typ av besvär.

Flera tidigare studier har visat att de genetiska förutsättningarna påverkar risken att drabbas av sömnproblem.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning